Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U deset dana troje djece se ubolo na narkomanske igle

Autor: Suzana Bandić

09.07.2010. 22:00
U deset dana troje djece se ubolo na narkomanske igle

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Djecu smo primili i obradili prema uobičajenoj praksi u takvim slučajevima. Izvađena im je krv zbog testiranja na hepatitis i HIV, a potom su primili cjepivo – rekao je epidemiolog Alan Medić
Troje djece u dobi od osam i devet godina u posljednjih se deset dana ubolo na odbačenu narkomansku iglu na zadarskim plažama, a osim proživljene traume zbog uboda djeci i njihovim obiteljima slijedi tromjesečna agonija iščekivanja nalaza koji će pokazati jesu li zaraženi nekom od opakih zaraznih bolesti koje prenose ovisnici.
Prvi slučaj dogodio se prije deset dana na mjesnoj plaži u Kalima na otoku Ugljanu kada je igrajući se na plaži osmogodišnji dječak bosom nogom nagazio na iglu djelomično skrivenu među kamenjem. Svega dva dana kasnije evidentiran je gotovo identičan slučaj na zadarskoj plaži Kolovare koja je nedavno data u koncesiju poduzeću “Obale i lučice”. Tamo je na iglu odbačenu u pijesku nagazio, također, jedan osmogodišnjak, da bi se potom, slučaj ponovio na istoj plaži u Kalima prije svega dva dana.
Krenuvši preko oblutaka prema moru na odbačenu narkomansku iglu ugazilo je devetogodišnje dijete.
Svo troje djece upućeno je na Zavod za javno zdravstvo, a epidemiolog Alan Medić, potvrdio nam je da su sva tri slučaja evidentirana.
– Djecu smo primili i obradili prema uobičajenoj praksi u takvim slučajevima. Izvađena im je krv zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C te HIV, a potom su primili cjepivo. Naručeni su na kontrolu koju je potrebno napraviti nakon mjesec dana od ubadanja i nadamo se kako ni u jednom od ova tri slučaja neće ništa krenuti po zlu – kaže Medić dodavši kako na zadarskom Zavodu ubadanja na narkomanske igle, nažalost, nisu ništa novo. No, razloga za paniku po njemu nema jer u posljednjih 15 godina od prosječnih jedan do dva uboda godišnje još nikada nije evidentiran slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću. Svoj optimizam obrazlaže činjenicom što je riječ o nepostojanim virusima koji su vrlo osjetljivi na vremenske prilike, a posebice visoke temperature kakve su kod nas posljednjih dana. No, zlu ne trebalo, ipak upozorava građane da se za svaki takav ubod jave liječnicima i to što prije kako bi na vrijeme, preventivno dobili cjepivo. Isto tako, prevencije radi Medić poručuje svim roditeljima da odmah po dolasku na plažu pregledaju prostor gdje će se smjestiti i gdje će im se dijete kretati kako bi na vrijeme uklonili narkomanski otpad ukoliko ga ima.
– Ono što osoba koja se ubola na narkomansku iglu sama najprije može učiniti jest oprati mjesto uboda sapunom i toplom vodom te potom dezinficirati ubodnu ranu – kaže Medić te upozorava kako osim na plažama narkomanske igle građanima, a posebice djeci, prijete i u zadarskim parkovima te u napuštenim zgradama gdje se obično okupljaju zadarski ovisnici kojih je trenutačno registrirano preko 1400. Kad se tom broju dodaju oni neregistrirani kojih je najmanje triput više, Zadarska županija zauzima prvo mjesto na crnoj ljestvici po broju ovisnika u odnosu na broj stanovnika. Iako je to tako, problemom infektivnog otpada, odnosno prikupljanjem šprica i igala bave se tek udruge “Nada” i “Porat” koje već tradicionalno desetak puta godišnje obilaze poznata okupljališta zadarskih ovisnika.