Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vraćanje pomorskoj tradiciji

Autor: Elza Radulić-Toman

09.07.2010. 22:00
Vraćanje pomorskoj tradiciji


Zanimljivo je da se u obrazovni smjer tehničar za logistiku i špediciju upisalo tek 20-ak učenika, što govori da za ta zanimanja u Zadru nije bilo osobitog zanimanja. Očito je da učenici i njihovi roditelji ne znaju previše o tome da je riječ o vrlo propulzivnom zanimanju, onome koje u Zadru ima dobru budućnost
Zadarska Pomorska škola ove godine nije imala nikakvih problema oko upisa učenika u prve razrede za pomorska zvanja. Upisalo se upravo onoliko koliko se priželjkivalo i koliko se predviđalo pa se može izvući zaključak da su se zadarski učenici na neki način ponovno okrenuli ovoj tradicionalnoj zadarskoj školi. Čak je ove godine bila zavidna i kvaliteta novoupisanih učenika, među kojima je bilo i dosta odlikaša. Tako su u nautički smjer ovoga puta upisana 52, a u strojarski 24 učenika. No, zanimljivo je da se u obrazovni smjer tehničar za logistiku i špediciju upisalo tek 20-ak učenika, što govori da za ta zanimanja u Zadru nije bilo osobitog zanimanja. Očito je da učenici i njihovi roditelji ne znaju previše o tome da je riječ o vrlo propulzivnom zanimanju, onome koje u Zadru ima dobru budućnost.
Naime, u Zadru se, kako je poznato, gradi velika luka mediteranskoga značenja, ona koja će imati i veliki robni terminal, a to znači i dobar broj raznoraznih agencija i špedicija koje će zapošljavati baš ovakav kadar. Nije beznačajno kazati da je to zanimanje muško i žensko pa se i zbog toga očekivao veći interes zadarskih učenika.
Kad se govori o pomorskim zanimanjima, također je zanimljivo da Pomorsku školu Zadar u znatnome dijelu danas pohađaju unuci prvih učenika ove škole i baš je taj podatak uočljiv, kako nam je rekao ravnatelj ove škole Svetko Perković.
– Do srednje škole je već stasala treća generacija prvih zadarskih pomoraca, onih koji su iznijeli teret razvitka Pomorske škole i ovdašnjeg ukupnog pomorskog gospodarstva, danas vodećeg u zemlji, ističe Perković, diplomirani inženjer strojarstva i sam bivši učenik ove škole i bivši pomorac.
Mnogim učenicima Pomorske škole pomorstvo je obiteljska tradicija, jer su im plovili djedovi i očevi, a pojedinci završavaju ovu školu kako bi razvijali obiteljsko pomorstvo, jer imaju vlastite turističke brodove ili pak ribarske. Ipak važno je u ovoj priči što ni danas u općoj krizi u nas i u svijetu zadarski brodar Tankerska plovidba, za koju se i školuju ovi kadrovi, ne tone, dapače, dobro plovi i učenici znaju da im je već nakon završetka ove škole osiguran dobar posao.