Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uranija: Vlada je trebala s rezanjem plaća krenuti od sebe

09.07.2012. 22:00
Uranija: Vlada je trebala s rezanjem plaća krenuti od sebe


Vlada je trebala početi od sebe, prvo svojim dužnosnicima smanjiti primanja. Premijer, ministri, državni tajnici… svi oni imaju dobre plaća, različite dodatke i beneficije, mogli su njihova primanja smanjiti, oštar je Uranija


Za danas je najavljen novi sastanak predstavnika Vlade i sindikata  javnih službi nakon kojega bi  se konačno moglo znati hoće  li biti postignut dogovor oko  smanjenja prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora.  Uoči nove runde pregovora  ministar rada i mirovinskog  sustava Mirando Mrsić poručio je da Vlada neće pristati na ucjene i trgovinu, pritom misleći na dio sindikalista koji nisu zadovoljni  njihovom ponudom.
Opljačkani u više navrata
Naime, Mrsić je uoči današnjeg sastanka uputio  sindikatima prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora u koji je stavljeno sve  ono što je prošlog tjedna  dogovoreno za stolom. Dogovoreno je da se potpiše  dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru u kojem će  se Vlada obvezati da će se  regulirati ona protuzakonita uredba koja daje povećani iznos plaće za radni  staž u prosvjeti…, dakle  ono 3, 5, 7 i 9 posto. Na  Vladi je da ponovno donese  tu uredbu. Mrsić se nada da  će takve izmjene Temeljnog  kolektivnog ugovora podržati i sindikati odgoja i  obrazovanja, koji su bili  najglasniji protivnici. Od  tri sindikata iz zdravstva  njih dva suglasna su predloženim izmjenama te po  jedan sindikat iz socijalne  skrbi te kulture, a očekuje  da će i sindikati iz resora  odgoja i obrazovanja naći  način kako podržati izmjene Temeljnog kolektivnog  ugovora.
Uoči današnjeg sastanka  Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, komentirajući razvoj događaja vezanih za pregovore Vlade i  sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru, ističe  da postizanje dogovora  otežava činjenica da sindikati nisu jedinstveni.
– Vlada plan štednje bazira na kresanju prava iz  Temeljnog kolektivnog  ugovora čime su sindikati  javnih službi očekivano  protiv. No, vrlo je problematično što sindikalisti nemaju zajednički stav, nisu  jedinstveni. Kad bi njihovo  stajalište bilo jedinstveno,  kada bi istupali kao jedan,  mnogo lakše bi bilo pregovarati s Vladom, vjerujem da bi se našao nekakav  kompromis koji bi zadovoljio obje strane, kaže Vedran Uranija, dodajući da  SSSH apelira na sindikate  da budu jedinstveni jer su u  pitanju njihova radnička  prava koja su i bez najavljenih kresanja ugrožena.
Kresanjem prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora, kako ističe Uranija,  Vlada neće izvući Hrvatsku  iz krize, iz teške situacije u  kojoj se država nalazi. Prava iz kolektivnog ugovora,  kako navodi Uranija, su posljednja stvar u koju je Vlada trebala dirati jer radnici  su u Hrvatskoj opljačkani u  više navrata.
Pogrešni potezi
– Vlada je trebala početi od  sebe, prvo svojim dužnosnicima smanjiti primanja.  Premijer, ministri, državni  tajnici… svi oni imaju dobre  plaća, različite dodatke i beneficije, mogli su njihova primanja smanjiti. Uz njih, tu  su i brojne državne agencije i  direkcije u kojima sjede menadžeri s plaćama većim od  30 tisuća kuna, zašto se njima ne režu plaće, oštar je  Uranija te ističe kako bi  plaće državnih dužnosnika  trebale smanjiti ako ni zbog  čega drugog onda zbog solidarnosti, kao moralan čin.
Umjesto da krenu od sebe,  Vlada po običaju udara na  najslabije, one koji ionako  teško podnose teret gospodarske krize i recesije. Hrvatska, kako navodi Uranija,  ima najviše ministarstava,  općenito birokracije u Europi, no u njihova prava se  ne dira već u prava radnika.
– Vlada vuče krive poteze,  trebali su početi od sebe!  Čemu sve te agencije i direkcije? One su svrha same  sebi! Bit problema leži u tome da Vlada u pola godine,  koliko već radi u novom sastavu, nije napravila nikakav  konkretan pomak. Privatne  investicije nisu pokrenute,  poduzetničke klime i pravne  sigurnosti nema, birokracije  je previše…, govori Uranija,  ističući da državu iz krize  neće izvesti rezanje radničkih prava, već pokretanje  proizvodnje – reindustrijalizacija.
U oživljavanju proizvodnje sindikati i poslodavci  Vladi trebaju biti partneri, a  ne privjesci koje se reže kad  god ponestane novca u proračunu.