Zadarska županija lani druga najgora u zemlji

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Raspoređenost poduzetnika po županijama neravnomjerna je i karakterizira je velika disperziranost malog  broja poduzetnika po županijama s jedne strane, te velika koncentracija broja poduzetnika na samo nekoliko  županija s druge strane, što  se već duže vrijeme ne mijenja. Odnosno parafrazirajući onu stariju krilaticu  HTZ-a "Mala zemlja za veliki  odmor" mogli bi kazati - Premala zemlja za veliku metropolu.

Zagreb i nešto patuljaka

Najviše je poduzetnika  koncentrirano na području  grada Zagreba, s čijeg je područja obradom obuhvaćeno  32.144 poduzetnika, odnosno 32,6% svih podnositelja  godišnjih financijskih izvještaja za 2011. godinu.  Grad Zagreb i Zagrebačka  županija čine poduzetnički  potencijal od 38.209 poduzetnika, ili 38,8% svih poduzetnika Republike Hrvatske.

Po broju poduzetnika, slijede županije Splitsko-dalmatinska (11,5%), Istarska  (9,2%), Primorsko-goranska  (8,9%) te Zagrebačka  (6,2%). Sljedeću skupinu  čini trinaest županija s udjelom broja poduzetnika u  rasponu od 1,4% (Koprivničko-križevačka) do 4,1%  (Osječko-baranjska), a tri su  županije s manje od po 1,0%  ukupnog broja poduzetnika  (Virovitičko-podravska,  Požeško-slavonska i  Ličko-senjska).

No pravi problem nije čak u  broju kad nerijetko jedna zagrebačka tvrtka sa liste prvih  desetak u zemlji "usisa" rezultata koliko nekoliko tisuća  malih tvrtki po "provinciji".

U 2011. godini poduzetnici  Republike Hrvatske ostvarili  su ukupan prihod od 624,8  milijardi kuna, što je 5,8%  više nego prethodne 2010.  godine.

Visinom ukupnog prihoda,  kao brojčanim reprezentantom opsega poslovnih aktivnosti, prednjači grad Zagreb,  čiji su poduzetnici u 2011.  godini, kao i prijašnjih godina, ostvarili nešto više od  polovine ukupnih prihoda  hrvatskoga poduzetništva  (52,7%). Tome pridonose velika državna javna i druga  velika poduzeća, koja svoju  aktivnost obavljaju i na područjima drugih županija  (HŽ, HT, Hrvatske pošte,  HEP, INA, Hrvatske šume i  Hrvatske vode), kao i veliki  trgovački lanci, sjedišta kojih  su, gotovo u pravilu, u gradu  Zagrebu, a prodajni su im  prostori locirani diljem zemlje.

Porazne brojke

Daleko iza grada Zagreba  je udio drugih županija u  ukupnom prihodu svih poduzetnika: Splitsko-dalmatinske županije 6,5% udjela,  Primorsko-goranske županije 5,8% te Zagrebačke 5,5%  udjela i na kraju svega 0,3%  udjela Ličko-senjske županije. Struktura ukupnih rashoda veoma je slična strukturi  ukupnih prihoda.

Važno je napomenuti da su  u odnosu na 2010. godinu,  ukupni prihodi povećani u 20  županija, i to od najmanje  2,4% u Zadarskoj županiji,  do 14,5% u Primorsko-goranskoj županiji. Ukupni  prihodi su smanjeni samo u  Istarskoj županiji, za 4,9%. U  isto vrijeme su ukupni rashodi smanjeni samo u Istarskoj  županiji, za 2,8%. U 20 županija, ukupni rashodi su povećani - od 1,0% u Dubrovačko-neretvanskoj, do  17,1% u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno