"Barbika" i ZOR

Slika korisnika admin

Igranje "Barbikom" i Mirandove zakonske mudrolije još jednom zorno pokazuju kako diše hrvatska politička scena i što se od nje može očekivati. Naime, rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o radu odvijala se u polupraznoj sabornici, a da se nije otkrio autor "Barbike" još bi se danima prostirali medijski "lancuni" puni pametovanja o tome tko je predsjedničku kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović krstio Barbikom i iz koje je političke tvornice izašla ta lutka smutnje.

I što je još žalosnije, izgleda kao da je krizom izmorenu javnost opet više zabavljala „Barbika" nego što ih je zanimao zakon koji kroji radničku sudbinu u vremenu kada je socijaldemokracije sve manje.

A da paradoks bude još veći konačni prijedlog ZOR-a branio je u Saboru upravo ministar Vlade koja se naziva socijaldemokratskom dok su ga iz oporbe napadali da se smanjuju radnička prava! Ministar rada Mirando Mrsić hvalio je svoj interesno izbalansirani zakon tvrdeći da je dobar baš zato jer onima na koje se i odnosi - ne odgovara?! No u teškoj gospodarskoj situaciji, kada su se nagledali otkaza, štrajkova, traženja neisplaćenih plaća, radnici Mirandu ne vjeruju da je sad crno na bijelo zapisano kako produženje prekovremenog rada, lakše otpuštanje, kraći otkazni rok... znači baš zaštitu prava radnika. Isto tako poslodavcima su te „promjenice" nedovoljne da bi mogli govoriti o fleksibilizaciji tržišta rada, jer bi oni rado imali zakon kao u nekoj bogatoj europskoj zemlji, zaboravljajući da se u Hrvatskoj jedanput izgubljeno radno mjesto teško pronalazi ponovno. Lakše otpuštanje, ali i lakše zapošljavanje može se, naravno, dogoditi tek u uvjetima razvijenije ekonomije. Poznat po tome što od početka svog ministarskog mandata ponajviše broji nezaposlene, ministar Mrsić je u priču o ZOR-u, jedva dočekavši, ubacio novi podatak o zapošljavanju 180 tisuća ljudi samo što je netočno rekao da je otvoreno 180 tisuća radnih mjesta pa se morao ispravljati.

Prigovorio mu je HDZ-ovac Marić zbog zakonske mogućnosti „iznajmljivanja" radnika drugoj povezanoj tvrtki govoreći kako poslije automobila sada dobivamo i radnike na leasing. Priličan bi se broj radnika i složilo kako se s njima postupa kao s modernim robovima ili stvarima, a ne živim stvorovima.

A ministar reče da „život piše zakone"!

Prigovor sindikalca Severa kako će postojeći radnici moći raditi više te će tako zatvoriti, a ne otvoriti put novom zapošljavanju trebao bi se potvrditi u životu kao i činjenica da bez oporavka gospodarstva ZOR „puca" u prazno pričom fleksibilizaciji tržišta rada i istodobnoj zaštiti prava radnika.

Bez obzira na to koliko je u ZOR-u kozmetike, a koliko stvarnih potrebnih promjena na tragu europskog radnog zakonodavstva, poput pozitivnog suzbijanja rada na crno, ono što ostaje negativno jeste činjenica da ni nakon godinu dana priče o ZOR-u, sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, nije pronađen zajednički jezik, a to je na ovako važnom zakonu prijeko potrebno.

Umjesto toga pred godišnje odmore saborskih „trudbenika", ZOR je ispao kao posljednji posao kojeg se trebaju riješiti i oko kojeg treba izbjeći veću galamu.

„Barbiku" su prerasli, dobrom ZOR-u nedorasli, a radnicima se u ovakvim gospodarsko-političkim uvjetima ionako crno piše!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno