Kako smo se preko noći "ponjemčili"?

Slika korisnika admin

SKANDALOZNO - FILM SAMO ZA ONE HRVATE KOJI ZNAJU  NJEMAČKI JEZIK

HTV nam je prošlog ponedjeljka emitirala Zafranovićev film "Haloa- praznik kurvi" iz 1988. godine. Sjećam se toga filma jer je u njemu  glumila prelijepa Neda Arnerić, a muziku su radili moji prijatelji iz grupe  "Gori uši Winnetou". Meyra se vraća na otok sa svojim ostarjelim  ljubavnikom Manfredom, nešto incestuozno petlja s Rankom Zidarićem,  koji joj je u stvari izgleda brat, a i taj Manfred se ne može  odlučiti s kime  će leći pa čak nešto petlja i oko zgodnog momka Ranka... Jasno vam je  zašto je film s takvom fabulom stavljen u kasne večernje sate, ali nešto  drugo je potpuno nejasno. Naime, većinu filma svi protagonisti (osim  crnog šnaucera koji samo laje) govore na njemačkom jeziku, što se nitko  nije sjetio prevesti na hrvatski i titlovati. Upravo nevjerojatno! Kao da je  normalno da svi gledatelji znaju njemački, a u stvari većina ne zna  pravilno progovoriti ni hrvatskim književnim jezikom. Stvar je uistinu  skandalozna i pokazuje koliko se malo brine o gledateljima, za razliku od  svojevremeno RTZ-a koji je u vrijeme predratnog prikazivanja, toga se  dobro sjećam, čak i genijalnu Francijevu izvedbu pjesme "Meyra, Meyra"  preveo na hrvatski. Nevjerojatna aljkavost i nepoštivanje gledatelja!

KIĆENJE TUĐIM PERJEM

Ono što me strašno nervira je kada se naši ljubitelji nogometa  poistovjećuju s nekim dalekim (i bogatim) klubovima pa tako imamo  jasno deklarirane, vatrene navijače Reala, Barcelone, Bayerna... Očekujem  dan kada će se formirati i navijačke skupine i početi s tučnjavama i  nemirima (da, puni su snage, a ima toliko neistucanog kamenja po  otocima). To rade jer domaćeg prvenstva i normalnih klubova nema, a  sada kada smo ispali od Meksika, više nema ni reprezentacije. Zato su  neki naši navijači postali veliki navijači Njemačke. Gledam ja tako ovaj  masakr nad Brazilom i slušam kako neki u susjedstvu burno slave svaki  novi pogodak Nijemaca, ali ne samo onako, već samo što ne pucaju iz  haubice. Razumijem da netko simpatizira neku ekipu, ali preko noći  tražeći substitut za vlastitu nemoć, postati vatreni navijač neke zemlje ili  kluba s kojim te ništa ne veže, to mi nikako ne može biti jasno.  Najsmješnije mi je ono "navijam za naše Europljane". Ma nemoj. Bi li  tako navijao i za neke svoje prve susjede? Dajte ljudi malo ohladite i  pripremite se pozdraviti Argentinu kao novog svjetskog prvaka. Tamo mi,  naime, živi puno rodbine.

KOMENTATOR  - SADIST

Naravno da se ovom trendu ponjemčivanja pridružio i naš dragi  komentator koji je sa sadističkim sarkazmom bacao komentare,  ismijavajući ekipu Brazila. Njemački igrač koji je promašio zicer je "dobar  čovjek pa ne želi ražalostiti Brazilce"... i sve u tom stilu. Pri tome  zaboravlja da smo mi tamo otišli kroz iglene uši pobjedom protiv  nogomente velesile Islanda (zemlje u kojoj se igra mahom rukomet, jer je  to dvoranski sport), da smo ispali u prvom krugu, da nas je ponizio jedan  Meksiko, da smo od tog jadnog i smiješnog Brazila primili tri gola  (doduše, jedan iz poklonjenog penala) i da se u svakom slučaju ne bi  trebalo sprdati s peterostrukim svjetskim prvacima, ma koliko su se  osramotili u jednoj utakmici. Istina je da su nas pokrali, da ih je Čile  skoro izbacio u zadnjoj minuti, da su jedva prošli na penale, ali oni će se  boriti za treće mjesto, a mi smo pobijedili samo zbrkane i sumnjive  Kamerunce koji samo što nisu sami sebi zabijali golove. Pa se ti sada  sprdaj s Brazilom.

NE ŽALITE UPLAKANOG DJEČAKA!

Jedna od slika koja se duboko dojmila gledateljstva na spomenutoj  utakmici je i uplakani dječak koji suze roni nad posrnulim nogometnim  divom. Nemojte ga žaliti. Brazil je zemlja ogromnih socijalnih razlika, bez  srednje klase, i ovaj je mali sigurno imućan kada ima para za kartu  polufinalne utakmice svjetskog prvenstva. On će se školovati i bit će mu  dobro. Nemojte njega žaliti. Žalite one milijune brazilske djece koji  propadaju i pate po favelama, koji se ne školuju, koji nemaju budućnost i  koji će umrijeti prije dvadesete, što od droge, što od metka. Njih treba  žaliti, a ne ovog malog dobrostojećeg debeljka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno