Ivo Bilić: Želimo biti most koji će povezivati hrvatsko i tursko gospodarstvo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

U Jazinama će se danas svečano otvoriti prva zadarska poslovnica KentBanke, koja djeluje u sustavu Eksen Holdinga, velike turske korporacije koja posluje u području građevine, maloprodaje, financija, turizma i energetike. Otvaranje banke posebno je zanimljivo zbog već prisutnog interesa turskih ulagača na zadarskom području, ali i zbog toga što je predsjednikom Uprave nedavno imenovan Ivo Bilić, Zadranin koji je i do sada bio na nizu istaknutih bankarskih funkcija, među kojima je posljednja bila ona u upravi Hypo banke. Bilić je na prošlim izborima bio kandidat za gradonačelnika Zadra, ali je izgubio izbore od Božidara Kalmete.

KentBanka, kao jednu od svojih osnovnih funkcija, ističe povezivanje turskog i hrvatskog gospodarstva. Kakav je interes turskih gospodarstvenika za investiranje u Hrvatsku?

- Da, tako je, u cilju povezivanja turskog i hrvatskog gospodarstva osnovali smo i Turkish desk, po čemu smo inovativni i posebni na hrvatskom tržištu. Ideja o osnivanju Turkish deska izrodila se kao želja da povežemo Tursku, kao sedmu gospodarsku silu Europe, sa Hrvatskom, kojoj su prijeko potrebna strana ulaganja i da pritom ostvarimo namjeru našeg turskog vlasnika da postanemo most koji će povezivati hrvatsko i tursko gospodarstvo. Potencijali ulaganja u tom segmentu su neograničeni i svi podaci govore da je interes turskih investitora za ulaganja u Hrvatsku u porastu posljednjih godina, a i sami ste svjedoci ulaganja turskih investitora u zadarsku regiju. Mi smo jedina banka u Hrvatskoj u turskom vlasništvu, iza nas stoji snažna turska grupacija Eksen Holding i u tom dijelu vidimo svoju poslovnu priliku.

Naime, naš vlasnik u Turskoj djeluje između ostalog i u financijskom sektoru, tamo imamo infrastrukturu i ljude koji poznaju tržište i mogu svim našim klijentima pružiti jednako kvalitetnu uslugu kao i mi sami u Hrvatskoj. Poseban strateški interes nam je podupirati hrvatske izvoznike, kroz financiranje pripreme izvoza kao i sve proizvodne tvrtke. Sve te tvrtke imaju veliku potrebu za logističkom potporom, što im mi kroz uslugu Turkish deska upravo pružamo. Ponosni smo na njegovo osnivanje, jer na taj način otvaramo vrata turskim ulagačima u Hrvatsku, a i našim izvoznicima u Tursku, te tako podupiremo rast i gospodarski razvoj naše zemlje. Namjera Kentbank od početka je doprinijeti razvoju hrvatsko- turskih gospodarskih odnosa i postati most koji spaja gospodarstvenike obje zemlje. Sada možemo reći da smo to i uspjeli, jer smo već odradili nekoliko uspješnih projekata iz ovog segmenta.

Hoće li otvaranje poslovnice u Zadru pomoći jačem povezivanju turskih gospodarstvenika sa samim Zadrom?

- Naravno da hoće, već su i sada prisutni turski gospodarstvenici na zadarskom području, a mi ćemo sigurno olakšati u budućnosti ulaganja i potencijalnim turskim ulagačima u zadarsku regiju, kao i svim ostalim ulagačima koji će pokazati interes za ulaganja, kako u zadarsku regiju tako i u cijelu Hrvatsku. Svakodnevno na tržištu, na kojem smo relativno novi, od velikih izvoznika znamo čuti - već imamo Banku s kojom radimo ali vi, KentBank, trebate nam za podršku na turskom tržištu.

S kakvim profilom tvrtki kontaktirate vezano za ulaganja u Hrvatsku?

- Imamo kontakte s ulagačima iz svih sektora u kojima postoji interes, do sada za ulaganja u sektor turizma, energetike, medicine, logistike, a mi sami smo dokaz ulaganja i u financijski sektor. S obzirom na veličinu turske ekonomije, koju sam već spomenuo, i ulagači koji dolaze iz Turske uglavnom su velike kompanije sa snažnim kapitalom i siguran sam da mogu kroz ta ulaganja doprinijeti razvoju Hrvatske. Kroz naš Turkish desk nudimo uslugu svim tvrtkama zainteresiranim za ulaganja u Hrvatsku i svakom od njih pristupamo individualno, kao uostalom i svim našim klijentima. On nam omogućava da budemo prvi kontakt turskih investitora s Hrvatskom te da istovremeno budemo logistička podrška hrvatskim izvoznicima u Tursku. U tim odnosima leži ogroman potencijal.

Nakon toliko godina međunarodnog iskustva, vidim značajne prednosti Turske. Rast svog gospodarstva temelje na obrazovanju, inovativnosti i marljivosti i upravo te karakteristike su ih dovele tu gdje jesu. A s obzirom da kod nas postoji mnogo potencijala za rast i razvoj, trebamo to iskoristiti. Nama je namjera biti inovativni, drugačiji i posebni, što se očituje u brzini, individualnom pristupu i fleksibilnosti potrebama klijenata. Evo, recimo primjer - mi smo u jednom hrvatskom gradu financirali izgradnju stambeno-poslovnog prostora, ali ne govorimo o običnoj zgradi, nego o inovativnoj stanogradnji koja je od stručnjaka prepoznata kao jedna od rijetkih na Mediteranu. To je zgrada A+ energetskog certifikata, koja omogućava 75% uštede energije, a takvih je zgrada jako malo u Hrvatskoj, pa i u Europi. Evo tim primjerom smo također pokazali da smo inovativni i posebni te da znamo prepoznati i klijente i projekte takve vrste, te da ćemo ih uvijek rado poduprijeti.

Naveli ste kako postoji interes ulaganja u logistički sektor, odnosno u luku Rijeka. Kakvo je to ulaganje i bi li ono moglo biti izvedivo u Gaženici?

- Ovo ulaganje je još uvijek u planu i nisu nam poznati detalji, no interes od strane turskih investitora sigurno postoji, što dokazuje i redovna tjedna linija iz Izmira u Rijeku

Kako komentirate projekt Gaženice i prijepore na relaciji Ministarstvo-Grad Zadar?

- Smatram da je u Gaženici najvažnije da je luka profunkcionirala, ona mora biti istovremeno i funkcionalna i racionalna, a prijepora je uvijek bilo i bit će, ne treba se time zamarati.

cijeli intervju u tiskanom izdanju

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno