Vježba slovenskih i hrvatskih pilota u Zemuniku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marinko KARAČIĆ

Slovenski i hrvatski piloti Pilatusa, jučer su u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik proveli zajedničku obuku pilota. Obuka je provedena za primjenu taktika, tehnika i procedura za blisku zračnu potporu - CAS (Close Air Support). Kao što je poznato, HRZ koristi Pilatuse PC-9 pretežito u neborbene svrhe, za školovanje pilota i nadzor. Slovenci su pak naoružali svoje Pilatuse, pa je obuka planirana i provedena s ciljem razmjene iskustava i primjene taktika i tehnika na avionima. Upotreba Pilatusa PC-9 odvijala se kroz scenarij razvijen za taktičku razinu, a istovremeno se provodila obuka snaga HKoV-a na terenu uz potporu američkih snaga za područja pružanja vatrene potpore (Joint Terminal Area Controle - Združeni kontrolori vatrene potpore).

Voditelj tima hrvatskih pilota, satnik Ivan Krizman, istaknuo je odličnu suradnju svih sudionika ove aktivnosti kojom su piloti u potpunosti usvojili postupke i načine pružanja bliske zračne potpore uz navođenja sa zemlje kvalificiranih i nekvalificiranih prednjih zračnih navoditelja (FAC) sa srednjih i velikih visina čime se spremnost i razvijena sposobnost pilota i ostalih sudionika potvrđuje i u međunarodnim okvirima. Prema nekim saznanjima, Amerikanci su prvi put upotrebljavali slične avione Beechcraft T-6 Texan II u potpori svojim kopnenim snagama u Afganistanu. Ti avioni koji se naizgled ne razlikuju od Pilatusa, pokazali su se uspješnim u akcijama gdje PZO zaštita nije toliko sofisticirana. Jedna od velikih prednosti jest što je eksploatacija zrakoplova Beechcraft T-6 Texan II višestruko jeftinija od najpoznatijeg američkog "jurišnika" A-10 Thunderbolt II "Warthog" ili "Bradavičasta svinja".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno