Zdenko Jelčić u ulozi života oprašta se od teatra

Slika korisnika admin

Zdenko Jelčić, najpoznatiji kao komandant Ljubo iz Kapelskih krijesova igra svoju posljednju ulogu, onu za koju bi glumci rekli da je životna, i igra je vrhunski. Monodrama Teatra Erato Veliki odlazak, nastala prema drami Minetti Thomasa Bernharda, u režiji i izvedbi doajena hrvatskog glumišta Zdenka Jelčića njegov je oproštaj od teatra i po svemu sudeći posljednja uloga koju će igrati.

- Za mene je to veliki odlazak, posljednja predstava koju igram u teatru. Svaki put kad ju igram ona je nova, ne u potpunosti, ali razlikuje se u nijansama, zavisi od veličine teatra u kojem igram, mog raspoloženja toga dana, ali u svakom obliku uvijek je dobra, kaže Jelčić bez lažne skromnosti. A da misli ozbiljno dokazuje i činjenica da je već u nekoliko navrata odbio ponuđene mu uloge jer kako kaže Jelčić "neću više igrati nešto što me ne zanima, neću više sudjelovati u igri koja se zove teatar jer sam se dosta nasudjelovao".

Dramu Minetti, po kojoj je nastao i Veliki odlazak, Bernhard je napisao za jednog njemačkog glumca u godinama, a kada se Jelčić poželio oprostiti od teatra upravo taj predložak je uzeo, adaptirao tekst u kojem je sada 70 posto Zdenka Jelčića i napravio dramatizaciju i režiju. Rezultat je vrlo intimna i zanimljiva priča u kojoj Jelčić, kao doajen glumišta, govori o svim surovostima teatra i života, teatra bez kojeg ipak ne može i kojeg neizmjerno voli.

- Ova predstava jest moj odlazak iz teatra, ali koji nema vremenski okvir. Trajat će možda tri, pet ili petnaest godina, a ja ću je igrati do svoje smrti, zaključuje Jelčić i poziva Zadrane da dođu pogledati "jednu jako dobru predstavu".

Veliki odlazak na rasporedu je 21. Zadarskog kazališnog ljeta večeras u lapidariju Narodnog muzeja s početkom u 21.30 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno