Vrhunska vina i domaća spiza - promocija Bukovice i Ravnih kotara

Slika korisnika valentinam
BUKARA BENKOVAC
Naglasak je na ponudi, prezentaciji i promociji hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj, rekao je Vanja Čvrljak
Velimir BRKIĆ
Osmu godinu zaredom benkovačka šetnica postaje tržnica autohtonih delicija

U sklopu bogatog Benkovačkog kulturnog ljeta u središtu Ravnih kotara održana je manifestacija Bukara Benkovac.

- Organizira se osmu godinu za redom, dan ili dva nakon Vinfesta, spektakularnog vinskog festivala u srednjovjekovnoj utvrdi Kaštel Benković, kazao je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Grada Benkovca.

Manifestacija ima za cilj promociju Bukovice i Ravnih kotara te svih posebnosti, atrakcija, narodnih običaja.

Turistički proizvod

- Promoviraju se svi čimbenici kreiranja potencijalnog turističkog proizvoda, ističe Čvrljak te nastavlja:

- Naglasak je na ponudi, prezentaciji i promociji hrane i pića kojima obiluje ovaj kraj, koji je u svijesti ljudi sinonim za raznovrsnu i zdravu hranu te dobra vina, među kojima šampione i dobitnike zlatnih odličja na Vinfestu, govori Čvrljak.

Pored bogate ponude raznovrsnih autohtonih, gastro delicija održala se i prezentacija starih izvornih zanata te pjesama, plesova i običaja za što su zadužena kulturno umjetnička društva.

- Teško je pronaći područje sa takvim etno blagom, sa takvim šarenilom običaja i tradicijskih, autohtonih vrijednosti kao što je područje Bukovice i Ravnih kotara, poručio je Čvrljak, prvi čovjek benkovačkog turizma.

Perjanica ruralnog razvoja ovoga kraja, "centar svita" za 41 naselje i više općina koje gravitiraju Benkovcu, zdrava hrana, dobra vina i etno blago Bukovice i Ravnih kotara bili su istinskim razlogom da benkovačka šetnica bude prava mala tržnica delicija, mjesto na kojemu se ćutio dašak iskonske Dalmacije.

Razvoj agroturizma

- Kušaju se autohtoni proizvodi kao što su maslinovo ulje, smokve, pršut, panceta, sir, lešo janjetina, prisnac, fritule, domaći kolači, kruh ispod peke i ostale delicije, nabraja Čvrljak.

Na centralnoj benkovačkoj šetnici su odzvanjali zvukovi izvornih pjesama moglo se vidjeti izlagače iz Zadarske i Šibensko-kninske županije, sve uz degustaciju raznovrsne gastro i vinske ponude,

- Vrhunska vina, dobra domaća spiza i ambijent, bolje ne možeš poželjeti, rekao je Tomislav Glavić iz Nadina, vlasnik obrta KER-VIN, dobitnika tri zlatne medalje za vina na ovogodišnjem Vinfestu.

Svoja šampionska vina izložila je i Vinarija Škaulj u vlasništvu Šime i sina mu Tomislava, čija se vina piju se po restoranima Hrvatskoj i u inozemstvu.

- Očuvani okoliš i blizina mora idealni su preduvjeti i za razvitak agroturizama ovog kraja koji sve više hvata korijenje. Mi smo se odlučili za vinski turizam, naglašava Šime Škaulj, koji u etnoselu Nadin ima vinsku kušaonicu, rustikalno uređenu konobu na kat u kojoj odjednom može primiti preko 150 gostiju.

Održana je vrlo zanimljiva i atraktivna prezentacija pravilnog rezanja pršuta, s kojim se vinom poslužuje te kako se može iskoristiti u kuhinji.

- Pršut se ne jede, u njemu se uživa i guštira, tvrdi Maći, odnosno Blaž Šegota, koji vješto reže vrhunski pršut OPG-a Žućini dvori iz Vukšića.

Svoj štand u centru Benkovca imala je i Udruga invalida i djece s posebnim potrebama Zajedno Benkovac, koja okuplja invalide i djecu s teškoćama u razvoju, njihove obitelji i volontere te djeluje na području Grada Benkovca.

- Udruga ima 19 članova. Težimo stvoriti društvo koje ne poznaje predrasude i u kojem ne postoje marginalizirane skupine, kaže Tatjana Miličević, predsjednica udruge Zajedno Benkovac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)