Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HITNA POMOĆ Po intervencijama već dostigli prosjek turističke špice!

10.07.2019. 12:38
HITNA POMOĆ Po intervencijama već dostigli prosjek turističke špice!


Ovogodišnji lipanj po temperaturama zraka, bio je, kako su rekli meteorolozi, najtopliji u povijesti mjerenja. Srećom, većina ljudi se danas pridržava onih općepoznatih savjeta liječnika o tome kako preživjeti paklene vrućine i ostati zdrav. No, u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu prošloga su mjeseca ipak, imali 171 intervenciju više nego lani.
U hitnoj ambulanti pregledano 3.910 osoba
– U lipnju ove godine imali smo 1.754, dok smo u lipnju prošle godine zabilježili 1.583 intervencije. Kad je riječ o ambulantnim pregledima ove je godine u lipnju kroz našu ambulantu prošlo 3.910 osoba, dok smo lani pregledali 3.616 ljudi. Pacijenti se najčešće žale na bolove u leđima, bol u prsima i otežano disanje, onda ima tu i alergijskih reakcija, crijevnih viroza, grlobolja, uhobolja… Prosječno dnevno na početku ljeta, imamo 70-ak izalazaka na teren, odnosno intervencija, a kada krene špica turističke sezone taj se broj obično popne i na preko 100 intervencija dnevno. Lani smo na dan 15. srpnja imali – 67, 10. kolovoza – 70-ak, a primjerice, 15.kolovoza lani 56. Sada već imamo 70-ak intervencija dnevno, tako da bismo mogli reći da smo već sada dostigli prosjek špice turistiučke sezone – rekao je dr. Predrag Orlović ravantelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.
Timovi se snalaze kako znaju i umiju
Što se tiče ekipiranosti, dr. Orlović objašnjava kako već godinama zapravo funkcioniraju na isti način. Naravno da bi bilo bolje da ima više timova, ali rade i snalaze kako znaju i umiju i do sada nije nikada bilo većih problema. Naime, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije ukupno raspolaže s 34 tima T1 – što znači da je u ekipi i liječnik. Potom imaju 15 timova T2 dakle, bez liječnika, ali ljeti još imaju i dodatnih osam T1 timova.
– Na području županije imamo još timove s liječnicima i to četiri na Viru, u Zadru dva, u Biogradu dva, na otoku Pagu jedan te u Starigradu jedan T1 tim. Također, povremeno imamo i liječnika u ambulantu u Kalima na otoku Ugljanu – objasnio je dr. Orlović.
U svakom slučaju, trebamo se vratiti na početak priče i jednostavno biti disciplinirani. Držati se liječničkih savjeta kako ne bismo »zapaprili« ljeto najprije sebi, a onda i drugima.