Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivica Živković: “Pobijedila je pravda!”

10.07.2019. 20:30
Ivica Živković: “Pobijedila je pravda!”


Zadovoljan sam presudom jer je nakon toliko vremena pobijedila pravda, a isto tako i sretan jer je završila moja dugogodišnja borba. Zahvalan sam obitelji i prijateljima koji su ovih 25 godina bili uz mene te građanima Zadra koji su vjerovali u moju borbu za pravdu, izjavio je Ivica Živković, žrtva terorističkog napada koji je nakon 25 godina dobio zadovoljštinu na sudu.
Živković je teško ozlijeđen 13. lipnja 1994. godine kad mu je pod automobilom aktivirana podmetnuta eksplozivna naprava. Policija nikada nije otkrila tko je to učinio, no on sam bio je uvjeren da se radilo o osveti zadarske narko-mafije kojoj nije dozvolio da u klubu Saturnus u Zadru, kojeg je tada vodio, raspačava drogu.
Vrhovni sud Republike Hrvatske nedavno je donio presudu da je Republika Hrvatska odgovorna za nasilje kojim je mafija, preko napada na Živkovića, željela ugroziti sigurnost građana i zastrašiti ih. Presudom je potvrđeno sve ono što je Živković godinama tvrdio – da je u vrijeme njegova stradavanja u Zadru postojala mafijaška organizacija koje su se bojali obični građani, ali i poduzetnici, političari pa i policajci i pravosuđe.
Živković je 90-ih godina bio zapovjednik dragovoljačkog odreda Brodarica, a potom i pripadnik Specijalnih postrojbi, te 4. gardijske brigade i Škabrnjskog odreda. U mladosti je bio aktivni boksač, a onda je ušao u ugostiteljski posao. Na meti zadarske mafije koja je sijala strah srediinom 90-ih našao se jer im se suprostavio tako što nije dozvolio dilanje u svom lokalu. Prema presudi on bi trebao dobiti odštetu od 350 tisuća kuna sa zateznim kamatama koje se broje od dana presude, a ne od dana kada je stradao, odnosno dana kad je podigao tužbu protiv RH. Kao 80-postotni invalid ostao je prilično zakinut, no dobio je ipak kakvu-takvu zadovoljštinu s kojom kaže da je zadovoljan.
Cijelu priču možete pročitati na sljedećem linku: www.zadarskilist.hr