Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVEČANOST ZVUKA Počelo je mjesec dana čarolije glazbe

10.07.2019. 07:15
SVEČANOST ZVUKA Počelo je mjesec dana čarolije glazbe


Koncertom filmske glazbe nazvanim Film, glazba i fantazija u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija u utorak navečer, počele su 59. Glazbene večeri u Sv. Donatu. Zbog kišnog vremena koncert otvorenja održao se u dvorani HNK Zadar, gdje je nazočne pozdravio zadarski gradonačelnik Branko Dukić te ih pozvao da u sljedećih mjesec dana festival »isprate u njegovo šesto desetljeće«.
U nazočnosti izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Grozdane Perić, pomoćnika ministrice kulture Hrvoja Manenice i brojnih drugih uzvanika u punoj dvorani HNK Zadar, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Glazbene večeri otvorio je župan Božidar Longin, koji je tom prigodom istaknuo:
Spoj starog i novog
»Iako smo večeras zbog vremenskih neprilika na drugoj lokaciji, svakako treba istaknuti da je mjesto na kojem je sve počelo, Crkva sv. Donata, bila i jest simbolom Zadra. Možda ju danas pomalo istiskuju neke novije atrakcije poput Morskih orgulja, no i dalje je ipak Donat taj koji dominira na svakoj razglednici, na svakoj zračnoj snimci našeg prekrasnog Zadra. U njene je temelje utkana antička prošlost, njeni su zidovi i stupovi odoljeli ne samo zubu vremena, već i brojnim agresorima koji su kroz stoljeća pustošili i razarali naš grad. Stoga ne čudi da je Pavle Dešpalj prije 59 godina sanjao da baš Donat, sa svojom gotovo čarobnom akustikom, postane koncertnim prostorom. Od tada do danas ne samo Sv. Donat, već i nekoliko drugih lokacija na zadarskom Poluotoku, a odnedavno i šire, postaju prostorom na kojem vrhunski domaći i svjetski glazbenici stvaraju čaroliju glazbe. Tu čaroliju nude svima koji su spremni osluhnuti priču koju glazba pripovijeda, bez jezičnih barijera, pružajući isključivo – užitak, poručio je zadarski župan.
Na koncertu se moglo čuti čaroban spoj stare i nove filmske glazbe – od klasičnih djela čuvenih skladatelja poput Beethovena, Wagnera, Straussa, pa do originalne glazbe skladane za filmove, koja je svima prepoznatljiva i urezana u kolektivnu podsvijest, kao što su, primjerice, filmovi »Indiana Jones«, »Pirati s Kariba«, Harry Potter«, »Ratovi zvijezda«…
Do 8.kolovoza
Sada slijedi pomno odabran program koji ove godine obuhvaća 13 koncerata, u prepoznatljivim gradskim prostorima, do 8. kolovoza. Glazbene večeri nastojat će ugoditi svim glazbenim ukusima. Od Damjana Nembrija, baroknog skladatelja koji je djelovao u crkvi sv. Krševana u Zadru, na što smo posebno ponosni, a koji dolazi uz projekt Lazarus… pa sve do Sudar Percussion Tria, koji će nam u marini u jednom modernom ambijentu, moderne arhitekture izvesti Oxygene, Jean-Michel Jarrea, naglasila je Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar.
Završni koncert će se održati u četvrtak, 8. kolovoza u Crkvi sv. Donata pod nazivom »Synergia 4«, a u izvedbi Edina Karamazova, gitara, Vesne Podrug Kossjanenko, klavir, Milana Miloševića, klarinet, basetni klarinet i Žarka Perišića, fagot.