Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Beroš potvrdio da smo imali najgori dan od početka epidemije i najavio nove mjere. Slijedi i karantena po povratku iz nekih zemalja

10.07.2020. 12:33


Hrvatska, kad je u pitanju broj novozaraženih osoba, danas ima ima najgore brojke od početka epidemije koronavirusa. Preko stotinu novozaraženih. Potvrdio je to i ministar zdravstva Vili Beroš, nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa.
Ministar zdravstva je stoga najavio uvođenje novih mjera.
“S obzirom na epidemioošku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Mjere će, istaknuo je ministar zdravstva, biti dostupne tijekom popodneva.
– Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski, rekao je Beroš.