Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Capakova pomoćnica najavila pooštravanje mjera: “Sve je na stolu”

10.07.2020. 08:41


Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji “U mreži Prvog” HRT-a da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.
– Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije.
Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo, rekla je Bubaš.
 


Ulaz putnika u Hrvatsku
Dodala je da mjere idu u smjeru da se postigne dobar balans. Bubaš je rekla da će neke mjere biti u vidu preporuka, a neke će biti kroz upute, te će se morati osigurati provedba mjera.
– U kojem smjeru će se zaista donijeti odluka to će Stožer odlučiti kada bude vidio u kojem smjeru treba najbolje ići, naglasila je Bubaš.
Načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno rekao je da nisu u jednakom statusu državljani EU-a i državljani trećih zemalja, jer zadnjom Odlukom od 30. lipnja napravljena restrikcija da državljani EU-a imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati razloge ulaska u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja moraju zadovoljavati uvjete i iznimke za ulazak u Hrvatsku.
– Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali, rekao je Ničeno.
Kazao je da će se vidjeti hoće li se neke mjere promijeniti te da sve ovisi što će reći struka. Dodao je da svi putnici na ulasku u Hrvatsku dobiju letak gdje pišu sve osnovne mjere kojih bih se trebali pridržavati, uključujući i prvih 14 dana potrebu za što većom fizičkom distancom, nošenje maske i pranje ruku.
Naglasio je da u turističkoj populaciji nemamo veći izvor infekcije. Kazao je da aplikacija Enter Croatia olakšava prelazak granice Republike Hrvatske te upoznaje goste s epidemiološkim mjerama.
Ničeno je naglasio da je Hrvatska na 50% prometa na granicama u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, te da je to optimistično s obzirom na najave koje smo imali iz raznih sektora.
 


Situacija potiče na oprez
Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak istaknula je da u nekim državama dolazi do povećanja broja novooboljelih te da situacija potiče na oprez.
– Trebamo poduzeti sve mjere da zaštitimo zdravlje naših populacija, dodala je.
Kazala da je u svijetu trenutno blizu 12 milijuna oboljelih, a dodala je da je Svjetska zdravstvena organizacija u europskoj regiji jučer do 10 sati zabilježila 20 333 nova slučaja. Kaić Rak je kazala da četiri zemlje imaju iznad 1000 novih slučajeva, a to su Ruska Federacija, Kazakhstan, Izrael i Turska.
– Što se tiče umrlih tu su Ruska Federacija i Ujedinjeno Kraljevstvo bilježe više od 100 umrlih osoba, poručila je Kaić Rak.
Kaić Rak istaknula je da se jučer unutar Svjetske zdravstvene organizacije oformilo tijelo te da će bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark koordinirati radne skupine. Poručila je da je svima u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji žao što je SAD izašao iz iste, jer imaju vrhunske stručnjake.
Načelnik Uprave za granice naglasio je da su uvjeti ulaska ili prolaska kroz Sloveniju različiti.
Uvjeti ulaska u Sloveniju su isti kao što mi imamo uvjete za treće zemlje, a što se tiče tranzita uvjeti su normalni kao za ostale zemlje. Dodao je da Slovenija traži test koji ne smije biti stariji od 36 sati za odlazak recimo na sastanak.
Bubaš je kazala da je broj novooboljelih u Hrvatskoj pod nadzorom. Poručila je da svi građani utječu na broj oboljelih svim ponašanjem. Naglasila je da trebamo više nositi maske. Bubaš je rekla da epidemiolog određuje kada i tko ide na testiranje, javlja HRT.