IZ FUNDUSA NARODNOG MUZEJA Pokazati Zadranima kako nisu odvojeni od prirode

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Izložba koja spaja krš, grad i more
U postavljanju izložbe kustosi su imali slobodu kojim se sredstvima poslužiti da bi stvorili dojam o kršu, moru i kamenu na način kako ih oni vide i doživljavaju
Zvonko KUCELIN
Otvorenje izložbe u doba korone

Na tematskoj osnovi koja spaja krš, grad i more izborom predmeta iz muzejskog fundusa, jučer je u organizaciji Narodnog muzeja Zadar, u Kneževoj palači, otvorena izložba koju su zajednički pripremili odjeli stručne službe Muzeja: Prirodoslovni, Etnološki te odjel Muzeja grada Zadra, u suradnji sa Galerijom umjetnina, te Dokumentacijskom i Pedagoškom službom, kazala je u svom uvodnom govoru Renata Peroš, ravnateljica muzeja.
Iako je s ovom izložbom u prvi plan stavljen fundus NMZ-a, koji tematski koja spaja krš, grad i more, ona je ipak prema riječima kustosice Prirodoslovnog odjela Snježane Vujčić- Karlo, pomalo neuobičajena, te se s njom želi prikazati sve ono što je imalo utjecaja na današnji Zadar.

Antropološko-sociološka ideja

-Ideja izložbe je bila više antropološko-sociološka, te se s njom želi objasniti koje je to prirodno okruženje koje još uvijek ima direktan utjecaj na Zadar, rekla je Vujčić- Karlo, dodavši kako Zadrani često misle kako su odvojeni od prirode, ali da to nije tako, jer da je naš okoliš jako raznolik te da već na svega 50 kilometra udaljenosti od grada imamo planinsku, kontinentalnu te mediteransku i submediteransku klimu i to zajedno sa svim živim bićima koja žive u tim klimatskim područjima, te da to sve utječe na grad i život u njemu.
Etnološki odjel Narodnog muzeja, kako je objasnila njegova voditeljica Jasenka Lulić- Štorić, ovoj je izložbi dao doprinos cipelama izloženima u prvoj dvorani, te je Lulić-Štorić istaknula kako su u postavljanju ove izložbe kustosi imali slobodu kako stvoriti dojam o kršu, moru i kamenu na način kako ih oni vide i doživljavaju.
-U prvoj dvorani će se možda neki iznenaditi što se u njoj nalaze različite cipele. Međutim, kako u životu sve promatramo svojim očima, tu smo činjenicu išli istaknuti ovom izložbom, te smo izložili postole koje simboliziraju spoznaju iz vlastitih cipela, rekla je Lulić- Štorić, dodajući kako će se kroz ovu izložbu otkriti koliko smo otvoreni i koliko smo u stanju mijenjati obuću, ali i kut gledanja.

Donacija namještaja

Kustos i voditelj odjela Muzeja grada Zadra, Hrvoje Perica koji je također bio zadužen za svoju tematsku izložbu iz svog fundusa, naglasio je kako je u njegovom slučaju ipak postojala uvjetovanost s određenim predmetima i razdobljima koje je trebalo adekvatno prikazati u svom izložbenom prostoru, ove tematske izložbe.
-Što se tiče samog odjela Muzeja grada Zadra, glavni akcent je bio na donaciji namještaja s kraja 19.stoljeća, a koji smo dobili 2017.godine od Sonje Veršić koja je 2017. donirala namještaj Muzeju na spomen svoje pok. kćeri Melite Veršić - Marušić, istaknuo je Perica, pojasnivši kako je zbog toga cijela izložbena dvorana posvećena 19.stoljeću te da se u njoj može vidjeti pokućstvo od dva kredenca, stola, šest sjedalica i fotelje koji su restaurirani zahvaljujući odobrenim sredstvima Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SandraPusica
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com WhatsApp (+16014560144) Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.