Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministar Beroš zadarskoj bolnici poslao četiri anesteziologa. Dr. Medić: “Kako raste broj pozitivnih osoba statistički je veća šansa da netko od njih radi u zdravstvenoj djelatnosti!”

10.07.2020. 14:00


Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom posljednjih dana, vezanog uz svadbu održanu proteklog vikenda ispred zgrade Poliklinike sazvana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj su nazočili ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina te šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić.
Prema riječima ravnatelja Čuline zaražena djelatnica bolnice bila je vanjski kontakt koji se naknadno pokazao pozitivan na koronavirus, no kako je sudjelovala na sastanku djelatnika bolnice održanog prije dva dana, mjere samoizolacije određene su za 13 djelatnika OB zadar, odnosno 10 specijalista anestezije te tri medicinske sestre.
– O  ovom događaju izvijestili smo Stožer civilne zaštite Zadarske županije, ali i ministra Vilija Beroša, koji nam je obećao svu pomoć koja bude potrebna. Naime, što se tiče djelovanja unutar bolnice, ukinuli smo hladni pogon pa će se odrađivati isključivo svi hitni slučajevi i maligni bolesnici. Ministar nam je uputio četiri specijalista anestezije za ispomoć bolnici,  stoga nema razloga za zabrinutost, naglasio je dr. Čulina dodajući kako na Covid odjelu imaju samo jednu pacijenticu dok je druga osoba, kako je I najavljivano, prebačena u kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević.”
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić istaknuo je kako od jučer imamo 16 novih pozitivnih pacijenata na koronavirus, dok je za “vikend svadbu” za sada vezano ukupno 23 zaraženih od kojih je samo jedna osoba iz Zagreba. Zbog širenja virusa na najčešće spominjanoj svadbi, onoj od 300-ak gostiju u samoizolaciji je 120 osoba te još njih 41 koji su se sami javili svojim obiteljskim liječnicima te se dobrovoljno stavili u samoizolaciju.
 – Ovo je bila neprilika s masovnim okupljanjem, veliki broj ljudi na malom prostoru i ne treba puno da se korona razbukta. Kako raste veći broj s pozitivnim nalazima statistički je veća šansa da radi u zdravstvenoj djelatnosti, netko u Domu umirovljenika i onda otvaramo virusu prostor u rizične skupine koje pune bolnice. Kada napunimo bolnice to ometa našu operativnost, istaknuo je dr. Medić.


Uskoro opširnije …