Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ostvareno 30 posto turističkog prometa

11.07.2020. 08:30


Kao i u ostatku zemlje, u ovoj posebno neobičnoj godini i otužnoj turističkoj sezoni, i na području općine Novigrad se zbrajaju tek malobrojni gosti i razmišlja o održavanju tek pokoje manifestacije. Dok bi do sad već imali popularnu manifestaciju Okusi novigradske dagnje, razna kulturna zbivanja, a mjesta u općini bi živnula na različitim europskim i svjetskim jezicima, svega toga zasad ima tek u tragovima.
Plaža u Novigradu se uređuje i tamo je još donekle živo jer se puni nekomercijalni smještaj – vikendaši, ljudi rodom iz Novigrada, oni koji imaju svoje vikendice.
Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice Općine Novigrad, opisala je trenutačne prilike na području Novigrada, Pridrage i Paljuva.
– Od 01.01.do 30.06. na području općine Novigrad ostvareno je ukupno 690 dolazaka i 10.762 noćenja, što u odnosu na prošlu godinu za isto vremensko razdoblje znači ostvarenje turističkog prometa u dolascima 36.41% i 79,45% ostvarenih noćenja. Naravno da je tu uključen promet koji je bio intenzivniji u ožujku i travnju i da se većina tog ukupnog turističkog prometa odnosi na nekomercijalni smještaj, što se u konačnici i očekivalo, međutim, domaći gosti i dalje prednjače, a veseli nas i povratak prometa u objektima u domaćinstvu, koji zauzimaju visok udio od 46,52% u dolascima i 27,89% u noćenjima. Nakon domaćih gostiju, slijede već tradicionalno gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Poljske. Sretni smo koliko možemo biti jer je cilj bio zadržati tih 30% ukupnog prometa, što i jesmo ostvarili, te se nadamo da će promet u srpnju i kolovozu biti znatno veći, što je u ovom trenutku uistinu nezahvalno predviđati, jer se situacija stalno mijenja, govori Petra Bolanča, direktorica Turističke zajednice Općine Novigrad.
Što se tiče manifestacija, zasad je sve odgođeno, osim stručnog skupa u povodu 800 godina od spomena Novigrada krajem srpnja, što zasad stoji otvoreno.
– Sve radimo da se to održi, ali ukoliko se bude mijenjala epidemiološka slika i mjere, moguće je da se i to otkaže. Zasad računamo na eventualno dvije manifestacije u kolovozu, ali sve se mijenja iz dana u dan pa je teško išta planirati, govori Bolanča.
Kako ističe, u malim mjestima kao što su Novigrad, Pridraga i Paljuv, u ovoj krizi teško je očekivati dobre podatke.
– Ako ovo trese i velike gradove na obali, onda nije čudno da je i kod nas tako. Nakon potresa u Zagrebu i tijekom samoizolacije, u Novigradu je bilo više ljudi, kontinentalci su došli u svoje vikendice. Nakon završetka samoizolacije bio je jedan uzlet pa je malo posustalo. Ipak, najave za 7. i 8. mjesec su bile relativno dobre, ali sad je opet upitno što će se događati s granicama. U svakom slučaju, pratimo situaciju, prilagođavamo se iz dana u dan i gledamo kako iz svega izvući maksimum, zaključuje Bolanča.