Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Policajka iz Mađarske obožava more i ne boji se korone

10.07.2020. 07:53


Ovo mi je drugi put da sam u Zadru i iskustva su samo pozitivna. Lani smo moje kolege i ja pružali našim sunarodnjacima, ali i ostalim gostima sve potrebne informacije o destinaciji na koju su došli. Imali smo i službeni telefonski broj na koji nas se moglo kontaktirati 24 sata dnevno. Ako su trebali bilo kakvu pomoć, oni bi nas kontaktirali. Osim informacija, često bi im davali savjete. Najviše problema i pitanja bilo je vezano uz traženje parkirališta, ali i prometnih nezgoda, rekla je mađarska policijska službenica Maria Gajdos dodajući, kako je jedan njezin sunarodnjak i kolega policajac, tijekom srpnja raspoređen i u Puli.
Otkrila je da obožava Zadar i da je more uvijek i iznova oduševljava i fascinira. Na novinarsko pitanje boji li se pandemije koronavirisa i je li testirana prije dolaska u Hrvatsku, odgovorila je da se ne boji zaraze, niti koronavirusa, a bila je podvrgnuta testiranju prvog dana kad je došla u Hrvatsku te je naglasila da se osjeća sigurnom.


Projekt se neprekidno provodi od 2006. godine
Ona je, naime, jedna od nekolicine policijskih službenika iz europskih zemalja koji su i ove turističke sezone stigli u Hrvatsku gdje će zajedno s hrvatskim policajcima brinuti o svim gostima koji dođu u zadarski kraj. Sad je već u pitanju tradicija jer se radi o projektu međunarodne, policijske suradnje koji se neprekidno provodi još od 2006. godine. Podsjećamo, te prve godine u projektu su sudjelovala samo četiri policijska službenika iz Mađarske, a kroz godine, vrijednost ovog projekta su prepoznale brojne europske, ali i azijske zemlje, tako da je do sada u ovom projektu sudjelovalo sveukupno 805 policijskih službenika iz 19 zemalja odnosno, 22 policijske organizacije.
– Projekt pod nazivom – Sigurna turistička sezona, na području PU zadarske provodi se dakle, i ovoga ljeta, a o sigurnosti turista brinut će šest policijskih službenika od kojih je dvoje iz Austrije, dvoje iz Mađarske, Poljske i Slovenije. Tijekom ovog mjeseca pomagat će još i kolega iz Austrije Andre Cegur, a njega će tijekom kolovoza zamijeniti Gerhard Kaltenberger. Kolegicu Mariju u kolovozu će zamijeniti Andras Ivankovics, dok će kolega iz Poljske Mikolaj Wawruszczak u Zadru boraviti dva mjeseca. Još će nam sada u srpnju doći i kolega iz Slovenije Franc Krančić, objasnio je Božidar Budiša voditelj Službe policije PU zadarske.


Njihovi sunarodnjaci oduševljeni kad ih sretnu u gradu
Zadrani su već navikli na njih i nije im ništa čudno, ni neobično vidjeti policajace po Kalelargi u primjerice, mađarskim nacionalnim odorama. Uvijek su zajedno sa svojim kolegama, zadarskim policajcima i njihov je glavni zadatak upravo pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnog posla, olakšavanju komunikacije i suradnje s turistima kako bi se oni što bolje i sigurnije osjećali, a njihovi sunarodnjaci kad dođu u Zadar na ljetovanje i kad ih ugledaju u odori svoje zemlje, ne kriju oduševljenje pa padaju selfiji na sve strane.