Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sali kao primjer za cijeli Jadran

11.07.2020. 07:15


Istraživanje mora i obale koje se provedi kod Sali dat će odgovor na pitanje kako što bolje zaštititi Jadran od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora. Porast broja stanovnika u obalnom području cijelog Jadrana, intenziviranje brodskog prometa i turizma te eksploatacija energenata iz morskog tla ostavljaju velike posljedice na morski eko sustav. Stoga, ove su se teme, koje posljednjih godina sve više brinu lokalno stanovništvo i stručnjake, našli u fokusu međunarodnog projekta PEPSEA financiranog sredstvima EU-a.


Interdisciplinarni pristup
»Glavni cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora te očuvati biološku raznolikost jadranske regije.« – objasnila je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković. Među ostalim, Agencija ZADRA NOVA kao vodeći partner u projektu PEPSEA zadužena je i za implementaciju projektnih aktivnosti u Zadarskoj županiji. Tako su Sali zbog svog položaja odabrane kao pilot lokacija.
Dodaje i kako će se implementacijom projektnih aktivnosti razviti adekvatan i funkcionalan sustav reagiranja na iznenadna onečišćenja mora koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja mora s brodova, platformi i kopnenih izvora čime će se utjecati na očuvanje biološke raznolikosti i načina života stanovništva.
Svrha projekta je da se kroz interdisciplinarni pristup pridonese povećanju sigurnosti odabranih studija slučaja uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima.« – istaknula je voditeljica projekta Marija Marelić, stručna suradnica na ugovorenom projektu u Agenciji ZADRA NOVA.


Plan intervencije
Trenutačno je u tijeku ispitivanja pilot lokacije na području Sali koja je odabrana zbog blizine Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica te prisustva luke i tvornice. Zatim slijedi izrada modela rizika i planova za slučajeve iznenadnih onečišćenja mora. Izvršitelj usluge jest zajednica ponuditelja »SeaSky« koju čini interdisciplinarni tim znanstvenika sa Sveučilišta u Zadru, Instituta Ruđer Bošković i firme Prehnit d.o.o.,
»Kroz primjenu različitih suvremenih tehnologija, provedena terenska istraživanja fokusirala su se na detektiranje postojećih i potencijalnih izvora onečišćenja s kopna i mora unutar šireg prostora naselja Sali. Do sada je tijekom provedenih terenskih istraživanja izvedeno prvo opsežno snimanje kopnenog dijela naselja Sali komercijalnim bespilotnim letjelicama DJI Matrice 210-RTK opremljenom s termovizijskom i DJI Matrice 600 PRO opremljenom s multispektralnom kamerom. Izrađeni multispektralni snimak omogućit će detaljno kartiranje zemljišnog pokrova, detekciju zdravlja vegetacije i pojavu invazivnih biljnih vrsta. Provedenim termovizijskim snimanjem detektirat će se odstupanja u temperaturi morske površine koja mogu ukazati na pojavu vrulja, ali i potencijalne lokacije ispusta kanalizacije te drugih izvora onečišćenja.« – pojasnio je do sad učinjeno izv.prof.dr.sc. Ante Šiljeg, s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.
Uz to je unutar prostora uvala Sali i Saščica provedena sustavna batimetrijska izmjera s višesnopnim dubinometrom, na temelju čega će se izraditi prvi visokorezolucijski model podmorja uvala. U sklopu projekta obavljeno je i uzorkovanje sedimenata, površinske vode i vodenih stupaca na više lokacija s ciljem analize tragova metala, hranjivih soli, organske tvari, sanitarne kvalitete mora itd.
Zbog potreba projekta u Salima je postavljena i nova meteorološka postaja koja je zajedno s kamerom za brojanje brodova i njihovu kategorizaciju postavljena na zgradi lučke kapetanije.
»U konačnici će provedena terenska istraživanja omogućiti izradu različitih modela za šire područje naselja Sali na temelju kojih će donijeti mjere za suzbijanje i ograničavanje negativnih učinaka s ciljem zaštite okoliša.« – zaključio je profesor Šiljeg.
Plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjile posljedice ako se onečišćenje ne može izbjeći.




Nova oprema
Ispitivanja će se provesti na još četiri pilot lokacije od strane partnera Splitsko-dalmatinska županija (Kaštela), Šibensko-kninska županija (kanal sv. Ante) te na dvije lokacije na području delte rijeke Po (Italija) koju provodi partner Parco Regionale Veneto del Delta del Po.
Na osnovu rezultata istraživanja i plana intervencije nabavit će se oprema za županijske centre usmjerene na zaštitu mora od onečišćenja.
»Interventni centri na svakoj pojedinoj pilot lokaciji opremat će se sukladno potrebama za određenom opremom na temelju smjernica razrađenih u planovima intervencije za nepredviđene situacije. Razvit će se i instalirati geoinformacijski sustav u interventnim centrima u svrhu povezivanja svih komponenti odgovornog sustava. Instalacija takvog informacijskog sustava važna je radi pravovremene reakcije u svim fazama upravljanja
rizicima te minimiziranja posljedica potencijalnih incidenata. Također, ojačat će se i kapaciteti interventnih timova te će se aktivnosti usmjeriti na provedbu kampanja o podizanju svijesti šire javnosti o zaštiti mora i priobalja.« – najavila je voditeljica projekta.
S obzirom na to da su za Jadransku regiju sektori ribarstva i turizma od izuzetnog značaja, dobiveni rezultati ispitivanja koja se provode kod Sali poslužit će kao primjer dobre prakse za primjenu modela rizika od onečišćenja mora i na preostale zatvorene dijelove Jadranskog mora.(zl)


»Svrha projekta je da se kroz interdisciplinarni pristup pridonese povećanju sigurnosti odabranih studija slučaja uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima
Marija Marelić


Međunarodna suradnja od 2,9 milijuna eura
Za planirane aktivnosti projekta PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution planiran je proračun od 2.900.570,30 eura, pri čemu udio Agencije ZADRA NOVA kako vodećeg partnera iznosi 591.308,90 eura. Bespovratna EU sredstva u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta osigurana su kroz Program europske teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine i predviđeno mu je trajanje do 30. lipnja 2021. godine.
U projektu sudjeluje osam partnera, četiri hrvatska i četiri talijanska. Agencija ZADRA NOVA kao vodeći partner te Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija i Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC (Rijeka) s hrvatske strane te s talijanske strane Consorzio Futuro in Ricerca – CFR, ARPA FVG, Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di commerco di Bari.