Tijekom ljetne sezone kod sumnji na COVID-19 uzimat će briseve na terenu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Ravnicama posebni mobilni tim za COVID-19
Ovo je jedinstven primjer organizacije na terenu s obzirom na potrebu povećanog opreza tijekom ljetne sezone, kad u Zadarsku županiju dolazi sve više stranih turista. Namjera je pružiti stanovništvu i gostima što bolju uslugu te spriječiti eventualno širenje koronavirusa na način da osoba koja sumnja da je zaražena nazove dežurni telefon
Uzorkovanje se obavlja na poligonu ispred ambulante na Ravnicama, gdje je tim smješten

Kako bi se pružila veća sigurnost stanovnicima, gostima i stranim turistima koji u sve većem broju dolaze u Zadarsku županiju, poduzeta je mjera zaštite od COVID-a 19 pokretanjem projekta osnivanja posebnog mobilnog tima koji će tijekom ljetne sezone uzimati briseve na terenu. Naime, uvažavajući specifičnosti ovogodišnje sezone vezano uz bolest COVID-19, pokazala se potreba za organizacijom posebnog tima za uzorkovanje kod sumnji na COVID-19.

Radno vrijeme od 12 do 20 sati

Stožer civilne zaštite Zadarske županije, s dožupanom Šimom Vickovićem na čelu, donio je odluku da se osnuje mobilni tim za COVID-19 tijekom ljetne sezone. Timom će koordinirati Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije uz ravnatelja Ivicu Erlića, a prema protokolu Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ujedno i člana Stožera. Primarna je zadaća ovog tima pružiti pomoć epidemiološkim timovima Zavoda za javno zdravstvo sa svrhom učinkovitijeg uzimanja uzoraka na većem broju lokacija na području Zadarske županije ako za to bude postavljena epidemiološka indikacija.
Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije obavlja djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza, te bi posebni tim primarno organizirao Krizni stožer Zadarske županije.
Prostor i oprema za rad tima osigurani su u dogovoru s Gradom Zadrom i Domom zdravlja Zadarske županije na ŠRC-u Ravnice. Radno je vrijeme posebnog tima od 12 do 20 sati svakim danom. Jednom dnevno uzorkovanje se obavlja na poligonu ispred ambulante na Ravnicama, gdje je tim smješten, i to prema popisu napravljenom prethodnog dana. Rezerviranje termina za testiranje prijavljuje se na broj mobitela 099 537 9889 te na e-mail adresu epidemiologija-zadar@zjz.t-com.hr ili mob.covid.tim@zhmzz.hr. Rezervacije se obavljaju u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine ili Službom za epidemiologiju ZJZ-a Zadar. Ovim mjerama izbjegava se ugroza pacijenata i zaposlenika Opće bolnice Zadar, a proces testiranja je ubrzan.
Tim se sastoji od liječnika i medicinske sestre/tehničara. Specijalna bolnica Biograd na Moru stavila je na raspolaganje dva svoja liječnika koji će se izmjenjivati tijekom sezone od 6. srpnja do 1. rujna 2020. Formirana su dva tima koji se izmjenjuju svakih 14 dana. Sve ostalo potrebno za funkcioniranje tima osigurao je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije: sestre i tehničare, vozilo, mobitele i sanitetske potrepštine. Zavod za hitnu medicinu ujedno i koordinira mobilni tim za COVID-19.

Postupanje prema protokolu epidemiologa

Obuka medicinskih tehničara i sestara za uzimanje brisa i protokol postupanja održana je tijekom vikenda, uz nadzor i obuku dr. Alana Medića.
Ovo je jedinstven primjer organizacije na terenu s obzirom na potrebu povećanog opreza tijekom ljetne sezone, kad u Zadarsku županiju dolazi sve više stranih turista. Namjera je pružiti stanovništvu i gostima što bolju uslugu te spriječiti eventualno širenje koronavirusa na način da osoba koja sumnja da je zaražena nazove dežurni telefon. Ako epidemiolog smatra da navedeni simptomi osobe koja se javila odgovaraju simptomima COVID-a 19, dežurni COVID tim odlazi na adresu eventualno zaražene osobe te, ako smatraju da je potrebno, uzimaju bris i odnose ga na analizu. Ako je osoba zaražena, ovakvim postupanjem sprječava se širenje virusa ako bi ta osoba putovala, na primjer, javnim prijevozom ili bi došla u kontakt s ljudima u ambulanti. Ako je osoba pozitivna na COVID-19, daljnje mjere ponašanja, izolaciju ili eventualno liječenje propisuje joj dežurni epidemiolog.
Sve su granice s drugim zemljama otvorene, a migracije se povećavaju kako se ljetna sezona bliži svojem vrhuncu te je očekivano da se rizik od prijenosa virusa povećava. Na ovaj način maksimalno se nastoji spriječiti prenošenje virusa s eventualno zaražene osobe. Tim za COVID-19 Zavoda za hitnu medicinu postupa prema protokolu koji je zadao Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ujedno i član Stožera.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno