Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ansambl Profetti della Quinta izvodi hebrejsku polifonu glazbu

10.07.2021. 08:15


Ciklus Suvremenost rane glazbe u sklopu 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu donosi koncert ansambla Profeti della Quinta koji je na rasporedu večeras, 10. srpnja, u 21 sati u crkvi sv. Krševana (ne u crkvi sv. Donata kako je ranije najavljeno). Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr te na info pultu Kneževe palače od 11 do 13 sati. 


Ansambl Profeti della Quinta osnovao je pjevač i čembalist Elam Rotem u izraelskoj Galileji, a danas djeluje u švicarskom Baselu gdje su članovi nastavili usavršavanje u izvođenju rane glazbe na Scholi Cantorum Basiliensis. Fokusiran na vokalni repertoar 16. i ranog 17. stoljeća, ansambl se posvetio izvođenju zanemarenog repertoara poput ciklusa Ha'Shirim asher li'Shlomo Salomonea Rossija iz 1623. godine, prve zbirke hebrejske polifone glazbe.
Osim djela Salamonea Rossija, na koncertu ćemo čuti i skladbe umjetničkoga voditelja ansambla, Elama Rotema, nastale u Rossijevu stilu, ali na tekstove iz Salomonove Pjesme nad pjesmama. Uz to, instrumentalna djela dvojice Rossijevih suvremenika upotpunit će program. Riječ je o njemačko-talijanskome skladatelju Giovanniju Girolamu Kapsbergeru i Alessandru Piccininiju. Oba skladatelja iznimno su cijenjena zbog djela posvećenih lutnji i njoj srodnim instrumentima.
Program 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu i ulaznice: www.donat-festival.com