Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na daskama HNK Zadar riješen »Slučaj Mersault«

10.07.2021. 08:20


U sklopu 27. Zadarskog kazališnog ljeta prošli je tjedan premijerno izvedena drama »Slučaj Mersault« u režiji Vinka Radovčića. Komad je ispunio sva očekivanja publike, a zadarski redatelj iznimno je zadovoljan uspjehom svoje najnovije predstave.
– Bio je to zbilja iscrpan i zahtjevan rad od skoro pola godine, od same ideje preko realizacije do izvedbe komada bio je dug put, ali jako smo zadovoljni onime što smo predstavili, rekao je Radovčić i dodao kako smatra da je i publika zadovoljna.
Naime, sva tri dana izvedbe kazalište je bilo puno, u kapacitetima koje dopuštaju epidemiološke mjere, a među publikom je bilo onih koji su se i vraćali u HNK kako bi ovu predstavu doživjeli dvaput.


Priča o čovjeku zarobljenom u društvu
Treću predstavu u koprodukciju Drame Plus i HNK Zadar došli su vidjeti, uz ravnateljicu Kazališta lutaka Iris Pavić Tumpu, intendant HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, Marin Blažević te ravnatelj Gradskog kazalište mladih Split, Ivo Perkušić. A da je predstava doživjela pravi uspjeh vidi se i po prilikama za suradnju koje su Radovčiću došle odmah nakon premijere. Ekipa mladih glumaca odradila je sjajan posao, a za većinu njih bio je to prvi veliki angažman. Predstava je odisala mladenačkom snagom i energijom, a s druge se strane osjetila prava glumačka zrelost. Osobito je vidljivo to kod Konstantina Haaga koji je u ulozi Mersaulta bio nositelj predstave. Jednom kad je stupio na scenu, s nje nije silazio, a njegova su energija i glas obuzeli gledatelje koji su se rado uživjeli u taj kompleksni lik.
– Veliki je ovo projekt, predstava traje dva sata. Sedam mladih glumaca dalo je sve od sebe, tekst je zahtjevan i traži iznimnu koncentraciju, ali smo uspjeli. Rad na predstavi je bio zbilja intenzivan, dijelili smo sve, i radost i tugu, a na kraju smo jako zadovoljni završnim radom. Od ideje do realizacije prošlo je šest mjeseci. 
– Trudili smo se napraviti rekonstrukciju događaja, da na neki način okrenemo priču drami u korist. Napravili smo Mersaulta koji je živi u slobodnom društvu, sve dok ne dođe do ubojstva Arapina, nakon tog čina zapravo vidimo kako stvari stoje. Imali smo viziju koju smo dramaturški napravili sami, kasnije doradili s glumcima, bilo je izazovno jer je jako puno događaja i sitnih promjena unutar romana, to smo i htjeli ispoštovati veliki klasični naslov. Cilj je bio da događaje mogu pratiti i oni koji nisu čitali originalni tekst, objašnjava Vinko te nadodaje kako ima i puno suvremenih elemenata jer je djelo i danas u mnogočemu aktualno.
Potpunom dojmu predstave pridonosi cijeli niz elemenata. Glumci su predstavu nosili i riječju i pokretom, dinamično su mijenjali uloge i karakter iz scene u scenu, a posebnoj ambijentu Alžira pridonijeli su svjetlo, glazba te zaista bogata scenografija. Scena je zamišljena kao kutija koja simbolički, ali i stvarno zatvara Mersaulta u četiri zida, iznad njega je krug koji nosi puno značenja – simbolizira giljotinu koja se nadvila nad Mersaultom, ujedno predstavlja i Sunce, a uz sve to glumci se i mizanscenski kreću u krugovima te sve poprima neki viši smisao.


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!