Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mladi su, moraju još mnogo učiti

Autor: Roman Morović

09.08.2008. 22:00
Mladi su, moraju još mnogo učiti


Prije pet mjeseci sportski direktor Uskoka Robert Sandalić zamolio me da pomognem klubu kao trener tih mladih posada. Meni se svidjela ideja da prenosim svoje znanje i vještine na mlađe naraštaje ovoga kluba – objašnjava Longin
Matija Longin 2004. godine postao je europski seniorski jedriličarski prvak u klasi 420. Danas, uz obveze na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, vodi pet mladih Uskokovih posada na Otvorenom Europskom juniorskom prvenstvu u klasama 420 i 470. Kako je došlo do toga da jedan od najmlađih europskih seniorskih prvaka u jedrenju već sa 22 godine uđe u trenerske vode?
– Iako sam krenuo u drugom smjeru, malo dalje od jedrenja, nikada nisam prestao jedriti. Jedrenje je moja ljubav i bez toga nikako ne bih mogao funkcionirati – kaže Longin.
– Prije pet mjeseci sportski direktor Uskoka Robert Sandalić zamolio me da pomognem klubu kao trener tih mladih posada. Meni se svidjela ideja da prenosim svoje znanje i vještine na mlađe naraštaje ovoga kluba. Čim sam završio s obvezama na fakultetu, posvetio sam se treniranju ovih pet posada. Od tada radimo vrlo intenzivno dva mjeseca i uglavnom smo radili tehničke stvari koje oni do tada nisu svladali.
Sestre Anđela i Margarita Uhoda te posade Ivanov/Carić i Petešić/Bogdanić jedre u klasi 420, dok Luka Jakovčev i Luka Šupe te Enia Ninčević i Romana Župan nastupaju u Olimpijskoj klasi 470. Koliko možemo očekivati od njih na ovom natjecanju i kasnije u seniorskoj konkurenciji?
– Većina njih ipak su još djeca od 15-16 godina, dok neki stariji imaju 19 i 20 godina te još mnogo stvari moraju proći, mnogo regata odjedriti da bi sagradili taj jedan osjećaj za jedrenje i uopće bili konkurentni među seniorima – kaže Longin i dodaje kako najbolji rezultat očekuje od posade Ivanov/Carić.
– Pokazali su ozbiljnost i vrlo dobro se nose s ovako jakom konkurencijom. Ovo im je tek treća velika regata u životu. Dobro su tehnički pripremljeni, ali sve to treba ujediniti u jednu utrku, odnosno jedan plov. Oni su još petnaestogodišnjaci i teško je tu njihovu nervozu, neiskustvo i malu nespremnost pretvoriti u zgoditak. Zadovoljan sam kako su startali na ovom prvenstvu, ali nadam se da će do kraja biti mnogo bolje. Moram ih malo spustiti na zemlju, a onda će sigurno i rezultat biti puno bolji.
Nemoguće je ovih dana ne zamijetiti na stotine bijelih jedara u Zadarskom kanalu, no mnogi se pitaju zašto tako daleko od obale?
– Regatni odbor se susreće s problemom trajketa, jer regatno polje mora biti ili bliže zadarskoj obali ili otoku Ugljanu. Kada puše bura kao ovih dana, moramo otići bliže Ugljanu jer kako bura puše s kopna, tako jedriličari imaju čišći i povoljniji vjetar – objašnjava Longin i kaže da su uvjeti za jedrenje u Zadru uvijek dobri.
– Uvjeti su standardni zadarski, slični kao što smo imali na treninzima, i to bi trebala biti mala prednost za naše jedriličare – zaključio je Longin.
Bilo kako bilo, prvenstvo je tek počelo i još je puno uzbuđenja pred nama, naročito posljednjeg dana kada će se “medal race” klase 470 jedriti ispred zadarske rive, što će biti dodatna atrakcija i za publiku s obale.


Longin na fakultet, Kostov na Olimpijadu
 Matija Longin i Pavle Kostov 2004. godine postali su europski prvaci u klasi 420. Nakon toga Matija se odlučio za fakultet, a Pavle za jedrenje.
– Putevi su različiti. Sada mi je prvi cilj završiti fakultet, a možda jednoga dana i ja odem na Olimpijadu jer za to nikada nije kasno. Pavle je izabrao izvrstan put i čelni ljudi ovoga kluba su ga usmjerili u pravom smjeru. U dvije godine napravio je strašan rezultat i siguran sam da će i na Olimpijskim igrama u Pekingu odlično jedriti – kaže Longin.