Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadar – europska jedriličarska metropola

Autor: Roman Morović

09.08.2008. 22:00
Zadar – europska jedriličarska metropola

Foto: Filip BRALA



Ovo je po brojnosti jedriličara najveće natjecanje koje je JK Uskok do sada organizirao i jako smo ponosni na to – kaže kapetan Ive Mustać, predsjednik JK Uskok
Već dva je dana Zadarski kanal uljepšan stotinama bijelih jedara mladih jedriličara koji nastupaju na Otvorenom Europskom juniorskom prvenstvu za klase 420 i 470. JK Uskok još se jedanput istaknuo kao izvrstan domaćin i organizator. Sve je bilo spremno već nekoliko dana prije početka samoga natjecanja, a otvaranje na Morskim orguljama je samo malo pokvario ljetni pljusak praćen svjetlosnim spektaklom munja kakav se ne viđa često.
– Ovo je po brojnosti jedriličara najveće natjecanje koje je JK Uskok do sada organizirao i jako smo ponosni na to. Drago mi je da možemo ugostiti ponajbolje europske i svjetske mlade jedriličare koji će se za nekoliko godina boriti za olimpijske medalje. Nadam se da će svi uživati u ljepotama Zadra i Zadarskog kanala i da će im naš grad ostati u lijepom sjećanju – kaže kapetan Ive Mustać, predsjednik JK Uskok.
Jedrenje je postalo pravi zadarski brand. Zadar je važno mjesto na svjetskoj jedriličarskoj karti, a potvrđuje to i činjenica da će JK Uskok već iduće godine biti domaćin Europskom prvenstvu u klasi 49er, a 2011. ISAF svjetskom prvenstvu za mlade. I ono što je najvažnije svi jedriličari koji jednom dođu u Zadar uvijek se požele vratiti.
– Zadar je prekrasan grad, zasigurno najljepši u kojemu sam do sada jedrio. Atmosfera je vrlo opuštena, klima je sjajna, a organizacija besprijekorna – kazao nam je član jedne britanske posade.
I nije jedini. Prođete li ovih dana popodne preko Vitrenjaka i priupitate bilo koju posadu za mišljenje, svi imaju samo riječi hvale, a to je ono najvažnije što Zadar dobiva ovakvim natjecanjima – promociju u svijetu.
Brojka od 426 jedriličarki i jedriličara iz 28 zemalja koliko ih nastupa na ovom natjecanju, usitinu je impresivna, a oko cijelog natjecanja okupljeno je preko 700 ljudi. Svi će oni biti zadarski gosti do blagdana Vele Gospe, kada je posljednji dan natjecanja i svečano zatvaranje prvenstva. A do tada nam preostaje samo uživati u prekrasnoj slici Zadarskog kanala.