Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bila je velik čovjek

Autor: Z L

09.08.2009. 22:00
Bila je velik čovjek


Savka Dabčević-Kučar pokopana je jučer na zagrebačkom groblju Mirogoj. Posljednjem ispraćaju jedne od najznačajnijih političarki suvremene hrvatske povijesti nazočilo je nekoliko tisuća ljudi, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s obitelji. Od Savke Dabčević-Kučar, od znanstvenice, kolegice, prijateljice i uzora, biranim riječima oprostili su se njeni suradnici, kolege i prijatelji; akademikinja Alica Wertheimer, Zdravko Rogić koji je sa Savkom Dabčević-Kučar radio u Republičkom sekretarijatu za financije te Radimir Čačić. Podsjetili su među ostalim i na činjenicu da je ona bila legenda Ekonomskog fakulteta i katedre za političku ekonomiju, kao i da je njena obitelj bila onaj mikrokozmos u kojem je nalazila i ljubav i inspriraciju.
– Savka je prije svega bila velik čovjek i u hrvatskoj politici još se dugo neće pojaviti moralna veličina poput nje. Bila je žena koja je dokazala da politika može biti častan posao, kazao je drhtavim glasom predsjednik HNS-a Radimir Čačić.
Obred je vodio don Ivan Grubišić, koji je među ostalim naglasio da je je Savka Dabčević-Kučar 70-ih godina zbog svojih profiliranih vrijednosti bila uzor i ljudima unutar Crkve. “Opstala je ne mijenjajući svoja načele i stavove”, istaknuo je don Grubišić.
Posljednjem ispraćaju nazočili su i mnogi politički dužnosnici poput potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, štovatelji njenog političkog i akademskog djelovanja poput Ankice Lepej i bivšeg nogometaša Zvonimira Bobana, no nije viđen nitko od predstavnika aktualne Vlade.