Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biogradski spomenik ždralu oduševio Japance

Autor: Velimir Brkić

09.08.2009. 22:00
Biogradski spomenik ždralu oduševio Japance

Foto: Siniša KLARICA



Svojom prezentacijom za svijet bez nuklearnog naoružanja, svjetski mir kao koegzistencija ljudi, gradova, država i nacija, bez ratova, izbjegavanjem konflikata i uz zaštitu okoliša, Biograd je jednostavno oduševio oko 800 gradonačelnika i njihovih suradnika iz cijelog svijeta nazočnih na Sedmoj generalnoj skupštini i brojnim plenarnim, cjelodnevnim sjednicama u Nagasakiju
Nakon udarnih vjesti o snažnom potresu u Tokiju biogradski gradonačelnik Ivan Knez je po jučerašnjem završetku četverodnednevnog zasjedanja asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja broji 3.047 gradova iz 134 zemlje iz cijelog svijeta, bio među prvim poslijepodnevnim vijestima gotovo na svim, brojnim japanskim televizijskim programima. U trajanju od minutu-dvijedugih televizijskih minuta Knez je kao jedan od 14-orice izvršnih dopredsjednika ove svjetske i neprofitabilne asocijacije, objašnjavao lidersku ulogu Biograda na moru u ovoj asocijaciji koja želi svijet osloboditi nuklearnog oružja do 2020. godine. Istovremeno će se, prevode naši gostoljubivi domaćini, u večernjem programu objaviti i širi prilog. Bez imalo pretjerivanja Knez je u ova četiri dana zasjedanja zasigurno najintervjuiraniji gradonačelnik poslije predsjednika asocijacije, hirošimskog gradonačelnika Tadatoshi Akibe, te gradonačelnik Nagasakija Tomihise Taue.
Svojom prezentacijom za svijet bez nuklearnog naoružanja, svjetski mir kao koegzistencija ljudi, gradova, država i nacija, bez ratova, izbjegavanjem konflikata i uz zaštitu okoliša, mali Biograd jednostavno je oduševio oko 800 gradonačelnika i njihovih suradnika iz cijelog svijeta nazočnih na Sedmoj generalnoj skupštini i brojnim plenarnim, cjelodnevnim sjednicama u Nagasakiju. Njegovom, biogradskom gradonačelniku su povjerili prestižnu ulogu izvršnog dopredsjednika, odnosno svjetskog dogradonačelnika mira. Biograd je itekako oduševio i Japance. Pnajprije po tome što je među prvim u svijetu podigao spomenik ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, izvan Japana. Spomenikom ždralu na biogradskoj rivi Biograd je ucrtan na karti onih svjetskih gradova koji se zalažu za svijet bez nuklearnog oružja. Dakako i s tisuću papirnatih, origami ždralova, (“Sadako hoće živjeti”), koja su biogradska djeca izradila i poslala u Hirošimu s porukama mira.
– Učenici osnovne škole u Nagasakiju u znak zahvalnosti izradili su dvije tisuće origami ždralova za svu djecu Biograda, grada s velikim srcem. Legenda kaže da ždral živi tisuću godina. Tako i origami ždral, mali dragulj estetskog savršenstva predstavlja ne samo tu pticu, nego prvenstveno njegovih legendarnih tisuću godina života, istaknuli su mirotvorni predstavnici iz Nagasakija pri uručivanju origami ždralova gradonačelniku Knezu kojem su kao jedinom od svih nazočnih gradonačelnika službeno uručeni jedinstveni japanski simboli dugovječnosti i mira.
Povratak biogradskog izaslanstva iz Japana u Hrvatsku očekuje se u srijedu kasno navečer po hrvatskom vremenu. Prije povratka, u organizaciji Hrvata koji žive u Osaki, nakon četverosatne vožnje brzim vlakom Nagasaki-Osaka danas će obići Kyoto, grad impozantne japanske arhitekture.


 GRADONAČELNICI ZA MIR NA MEDITERANU


Na jučer završenom zasjedanju predloženo je da se osnuje i svojevrsna asocijacija Gradonačelnici za mir za područje Mediterana. Liderska uloga bi trebala pripasti po jednom od gradova u Italiji i Šanjolskoj te Biogradu. U Hravtskoj je zasad 28 hrvatskih gradova, članova ove organizacije koji su potpisali Protokol Hiroshima – Nagasaki 2020. Na svjetskom skupu u Nagasakiju prepoznato je i svekoliko animiranje hrvatskih gradova na potpisivanje Protokola, odnosno učlanjenja u ovu svjetsku organizaciju.