Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Odazvali se stari, najvjerniji davatelji

Autor: Elza Radulić-Toman

09.08.2009. 22:00
Odazvali se stari, najvjerniji davatelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dok je radio na Kalelargi saznao je za akciju i poznati zadarski radnik Čistoće Vlado Bratović. Izišao je iz auta, dao krv i odmah se vratio na posao. Isto i njegov kolega, perač ulica Milivoj Relja, kojemu je to bilo i prvo davanje. Samo, trebali bi obojica znati, da poslije davanja krvi trebaju odmor, a ne povratak na posao
Premda nije pripremana dugo, gotovo je bila iznenadna, ni današnja akcija dobrovoljnoga davanja krvi, a koju je organizirala Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi “Kalelarga”, nije prošla slabo. Odazvali su se njezini stari i najvjerniji davatelji. Većina ih je bila u kazalištu, gdje se akcija provodila, već u 8 sati, a među njima je bila i Mirjana Radišić, Zadranka koja je danas krv darovala 86. put. Naime, ona je među prvim davateljicama veterankama pa ju je predsjednik Stipe Mesić već odlikovao ordenom za stotinu davanja krvi.
Gradonačelnik dao krv
Žene koje krv dadu 75 puta izjednačavaju se s muškarcima koji je daju sto puta pa je Mirjana Radišić još pretprošle godine dobila ovo odlikovanje. Od poznatijih Zadranki već ranije se odazvala i saborska zastupnica Nevenka Marinović, krv je dao i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, a ministar Božidar Kalmeta se očekivao, ali se nije pojavio.
Među prvim davateljima rano ujutro bio je i novinar Zadarskoga lista Ante Vidović, koji također redovito daje krv, kao i Mladen Devčić koji je jutros ubilježio 53. davanje. Bili su tu i Dragan Berković, Neno Andrić, Željko Barbaroša, Ljubo Orović, Pavle Kostić, Vlado Kais, Vlatko Cicero i mnogi drugi, među kojima i pojedinci zaposleni u gradskoj upravi. Dok je radio na Kalelargi, saznao je za akciju i poznati zadarski radnik Čistoće Vlado Bratović. Izišao je iz auta, dao krv i odmah se vratio na posao. Isto i njegov kolega, perač ulica Milivoj Relja, kojemu je to bilo i prvo davanje. Samo, trebali bi obojica znati da poslije davanja krvi trebaju odmor, a ne povratak na posao.
Preko 70 doza krvi
No, valja reći da se malo odazvalo momaka od kojih se puno očekivalo. To su sudionici prošlotjednoga košarkaškog turnira koji su u čast Dana domovinske zahvalnosti odigrali mladići s Poluotoka i nazvali ga “Kalelarga 09”. Mladi sportaši su bili i inicijatori zajedničke akcije darivanja krvi usred ljeta, a u kojoj bi sudjelovali humanitarci i sportaši. Ali sportaši to, kako izgleda, nisu shvatili najozbiljnije. Odazvala su se tek dvojica!
I bez njih ova je akcija bila vrlo uspješna, što je ipak odobrovoljilo glavnoga organizatora i predsjednika “Kalelarge” Venca Jurina, koji je do zadnjega časa očekivao veći odaziv mladih sportaša.
Inače, ovo je bila ljetna izvanredna akcija davanja krvi, od koje se i nije očekivalo koliko od onih tradicionalnih, božićne i uskrsne, a ipak je, kako saznajemo od šefice Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar dr. Vere Foretić-Visković, danas prikupljeno više od 70 doza krvi, koje će itekako dobro doći bolnici. Dr. Foretić-Visković je rekla i da u bolnici ima dovoljno krvi, da je nije uopće nedostajalo, osim u jednome trenutku je pomanjkalo krvi 0 pozitivne grupe. Kad su neki dan preko radija pozvani davatelji te grupe odazvalo ih se tek 36, a nekada, ne tako davno je to bilo, kako kaže doktorica Ivna Lucin, dvostruko više.
Inače, akciju su vodile dr. Vera Foretić-Visković i dr. Ivna Lucin.