Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rakitić: Još uvijek smo gospodari svoje sudbine

Autor: Davor Petrović

09.08.2009. 22:00
Rakitić: Još uvijek smo gospodari svoje sudbine


Situacija nije izmakla kontroli, mi smo još uvijek gospodari svoje sudbine. Duboko sam uvjeren da ćemo se iz Minska vratiti kao pobjednici – tvrdi Ivan Rakitić
U jutarnjim satima ponedjeljka hrvatski izbornik Slaven Bilić poveo je svoje štićenike na put s kojeg se moraju vratiti kao pobjednici. Uoči ukrcavanja na čarter za Minsk u Zagrebačkoj zračnoj luci Pleso svaka rečenica hrvatskih reprezentativaca isijavala je optimizam i uvjerenje da će Bjelorusija sutra pasti.
– Svi znamo do kuda smo došli u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U Minsk idemo po tri boda, samo pobjeda dolazi u obzir. Ako odigramo onako kako znamo i možemo, sve bi trebalo doći na svoje mjesto. Kada smo mi pravi, nije ni bitno tko je na suprotnoj strani terena – tvrdi Ivan Rakitić.
Nakon zagrebačke podjele bodova s Ukrajinom u lipnju (2:2) “kockasti” su se našli u nezavidnoj situaciji koja zahtjeva maksimalan učinak u dva ogleda s Bjelorusijom. Neočekivani razvoj događaja utjecao je na sve, osim samih reprezentativaca koji i dalje vjeruju da ništa nije izgubljeno.
– Jako mi je žao što hrvatska sportska javnost razmišlja o najgorem ishodu. Mislim da ne postoje razlozi za takav pesimizam, jer ništa nije izgubljeno. Situacija nije izmakla kontroli, mi smo još uvijek gospodari svoje sudbine. Duboko sam uvjeren da ćemo se iz Minska vratiti kao pobjednici, a ta tri boda sigurno će promijeniti raspoloženje naše javnosti – dodaje Rakitić, uz napomenu da hrvatska reprezentacija uvijek pruža najviše kada je to najpotrebnije.
Na spomen suparnika, Rakitić u startu upozorava da Bjelorusija nije samo Aleksandar Hleb.
– Radi se o vrlo dobroj reprezentaciji koja ima dosta kvalitetnih igrača. Sigurno nam neće biti lako u Minsku, jer njih će nositi pun stadion. Međutim, vjerujem da njihovi navijači ne mogu napraviti ono što mi imamo kao domaćini. Kad igramo u Zagrebu tribine nas guraju naprijed. Kako se ono kaže, cijeli stadion gori – tumači Rakitić.
Igranje iznimno važne kvalifikacijske utakmice sredinom kolovoza nije uobičajeno za reprezentacije koje imaju rejting poput Hrvatske. Proteklih godina ti su termini bili rezervirani za “rješavanje” autsajdera, kalibra Andore i San Marina.
– To je možda nezgodno, jer igrači iz Engleske i Italije još uvijek nisu završili pripreme. Međutim, svi smo spremni i maksimalno motivirani, i zato sumnjam da će nam termin biti nekakva smetnja. Uostalom, i Bjelorusima je sredina kolovoza – rezonira Rakitić koji je prošle subote odigrao prvo poluvrijeme u pobjedi Schalkea 04 na gostovanju kod Nürnberga (2:1).
Dolazak trofejnog stručnjaka Felixa Magatha u Gelsenkirchen za Rakitića je označio početak boljih dana.
– U Schalkeu igramo s tri ofenzivna veznjaka, pa se nadam da ću ove sezone imati pristojnu minutažu. Za sada je dobro, a siguran sam da ću kod Magatha igrački napredovati, što mi je najvažnije. Čovjek je veliki trener, možda i najveći u današnjoj Bundesligi, i zbog toga možemo biti sretni što nam je došao. Malo nas je nagazio na pripremama, stvarno nam je bilo teško, ali siguran sam da će se to vratiti kroz sezonu. Međutim, “Schalke” je trenutno u drugom planu, sada sam maksimalno koncentriran na utakmicu u Minsku – zaključuje Rakitić.