Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Novim Stankovcima gradit će se solarna farma

Autor:

09.08.2009. 22:00
U Novim Stankovcima gradit će se solarna farma

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Planiramo proširenje zone za još šezdeset hektara hektara. Na 50 hektara gradit će se solarna farma. Tvrtke koje će je graditi već su registrirane u općini Stankovci. Općina Stankovci je jedina u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i u Dalmaciji, koja je u prostornom planu definirala prostor za obnovljive izvore energije, kaže načelnik Općine Stankovci Željko Baradić
U najuspješnijoj poslovnoj zoni u Hrvatskoj, Novim Stankovcima, u proizvodnji je zaposleno 450 radnika. U zoni koja se proteže na 28 hektara Vlade RH, odnosno Ministarstvo gospodarstva i Općina Stankovci uložili su 12 milijuna kuna u infrastrukturu, a privatni sektor 400 milijuna kuna. Ovo su podaci o kojima smo prije samo mogli sanjati, istaknuo je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić tijekom današnjeg obilježavanja Dana općine u sklopu kojeg je otvorena i tvornica za preradu ribe Ostrea.
U ovoj za današnja krizna vremena pozitivnoj stankovačkoj priči značajan udio ima novootvorena Ostreina tvornica u čiju izgradnju je uloženo 45 milijuna kuna.
– Za izgradnju tvornice u Novim Stankovcima odlučili smo se zbog riješene infrastrukture i optimalne prometne povezanosti. Ostrea je započela s radom prije deset godina u improviziranom prostoru u Benkovcu. S tadašnjih pedeset broj zaposlenih porastao je na današnjih 260, a proizvodnju smo povećali s 500 na 4.500 tona. Naše proizvode izvozimo na tržište trideset zemalja, a s talijanskim partnerom pokrivamo 50 talijanskog tržišta, rekao je vlasnik Ostree Neven Badurina.
Stankovačka uspješna priča nastavit će se razvojem osnovne komunalne infrastrukture te ulaganjem u obrazovanje i poljoprivredu. Trenutačno se u mjestu obnavlja Osnovna škola Petar Zoranić i zgrada dječjeg vrtića, gradit će se školska sportska dvorana i lovački dom. Općina Stankovci daje za svako novorođeno dijete daje 3.000 kuna, rebalansom općinskog proračuna naći će se sredstva za besplatne udžbenike. Nadalje razvijaju se stambene zone, kako je rekao Baradić. Promjene se spremaju i u Novim Stankovcima.
– Planiramo proširenje zone za još šezdeset hektara hektara. Na 50 hektara gradit će se solarna farma. Tvrtke koje će je graditi već su registrirane u općini Stankovci. Općina Stankovci je jedina u Zadarskoj županiji, a vjerojatno i u Dalmaciji, koja je u prostornom planu definirala prostor za obnovljive izvore energije, kaže Baradić.
Obilježavanju Dane općine u Stankovcima prisustvovao je državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić koji je kazao kako se svaka kuna uložena u ribarstvo višestruko vraća. Događaju su prisustvovali i saborski zastupnici Nevenka Marinović, Ivo Grbić i Branko Kutija, zadarski župan Stipe Zrilić, predstojnik ureda Državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić i ostali ugledni gosti.


 IZVUKLI BODULIMA 100 MILIJUNA KUNA!


– Uspjeli smo od dva bodula izvući 100 milijuna kuna što nije mala stvar. Taj novac su u Nove Stankovce uložili poduzetnici Neven Badurina u Ostreu i Ante Kovačević s Murtera u tvrtku Mehanic Nautic, kroz šalu se pohvalio načelnik Željko Baradić.




 ZRILIĆ: PRIMJER KAKO SE RJEŠAVA KRIZA


– Drago mi je da se potvrdilo ono što sam rekao lani da je Općina Stankovci najdinamičnija u Zadarskoj županiji. Baradić je mogao biti načelnik i bez da je ovo radio i primati plaću. Međutim on je izabrao aktivan pristup. Ovdje se vidi kako je najbolji način za rješavanje krize poticanje i pomaganje poduzetništvu, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić koji je uz Baradića istaknuo i načelnika Općine Poličnik Davora Lončara u aktivom pristupu svom radu.