Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Virski sakupljač crnih udovica

Autor:

09.08.2009. 22:00
Virski sakupljač crnih udovica

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Dok većina njegovih vršnjaka umirovljeničke dane provodi odlazeći u ribolov, kartajući ili u igri s unucima, 77-godišnji Dragutin Kapović iz Vira monotoniju krati neobičnim i opasnim hobijem – sakupljanjem crnih udovica. Tragom dojave o ulovu otrovnih pauka, jučer smo posjetili ovog neobičnog kolekcionara. Dragutin je prošlu subotu u svom vrtu ulovio mužjaka i ženku crne udovice, pauka čiji je otrov 15 puta jači od otrova čegrtuše, jači i od otrova kobre, poskoka i velike većine drugih vrlo opasnih zmija.
– Prvu crnu udovicu sam ulovio prije 50-ak godina i od tada traje moja fasciniranost najpoznatijim i najzloglasnijim paucima na našim prostorima. Mnogi ljudi imaju krivu predodžbu o ovim simpatičnim stvorenjima. Naime, crna udovica nikada ne napada ničim izazvana. Ona postaje agresivna jedino kada osjeti opasnost. Zar to nije osobina mnogih životinja, pa čak i ljudi? – pita se Dragutin Kapović koji opasne predatore lovi mameći ih u staklenku.
S obzirom da Dragutinu ne predstavlja veći problem domaći se ovog nesvakidašnjeg ulova, velikodušno nam je u više navrata tijekom razgovora, ponudio da sa sobom ponesemo dva “lijepa primjerka”.
– Uzmite ih i pokažite kolegama u redakciji. Vidjet ćete da nisu toliko opasni koliko se priča – nagovarao nas je Kapović.
Od našeg živopisnog sugovornika saznajemo kako svoj ulov nerijetko odnosi do svojih susjeda ili sumještana u lokalni kafić želeći im ukazati i na opasnost, koju ova, njemu simpatična stvorenja, sa sobom donose.
– Cilj mi je upoznati ljude sa stvarnim izgledom i ponašanjem crnih udovica, kako bi, ako se ikada nađu u njihovoj blizini, znali postupiti – dodao je Dragutin.
Ovi pauci nose najveću opasnost od sredine svibnja do kraja kolovoza, tj. do prvih kiša kada se sakrivaju pod zemljom ili kamenjem. Na zatku imaju do 17 najčešće crvenih pjega, raspored i oblik im je različit, a one se mijenjaju ovisno o starosti pauka. Dok su crne udovice mlade, pjege su bijele, a kako rastu počinje se pojavljivati u sredini pjege narančasta mrlja. Ona se postepeno širi i tamni. Kod ženke pjega potupno pocrveni, a u mužjaka ostane bijeli obrub oko pjege. Najpoznatiji podatak o kanibalistički nastrojenim paucima je da crna udovica nakon parenja ubije, a potom i pojede svog partnera.
Lovac na crne udovice nam je ponudio još neke zanimljivosti o po život opasnim paucima.
– One se ne pojavljuju svake godine. U pravilu izlaze svako druge, ali ponekad ih ne vidim i više godina. Zatvorene u staklenci i uz malo kisika mogu bez hrane izdržati do dva mjeseca. Iako jako otrovne, običan insekticid ih bez većih problema ubija – informirao nas je simpatični umirovljenik koji je baveći se pozivom elektrovarioca proputovao gotovo cijeli svijet. Osim ljubavi prema pjegastim paucima, saznali smo još jednu zanimljivost vezanu uz Kapovićev rad u inozemstvu.
– Ja sam sigurno jedan od rijetkih koji je vario nuklearnu elektranu – ispričao nam je o događaju u blizini nuklearnog reaktora u Dusseldorfu.
Zaključili smo tako razgovor s Dragutinom Kapovićem, kojeg smo na radost naših kolega posjetili u njegovom domu, preduhitrivši ga da možda i ove godine ušeta u redakciju sa smrtonosnim ulovom.