Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dalmatinska pisma na Kolištu

09.08.2010. 22:00
Dalmatinska pisma na Kolištu


Prema općoj ocjeni svih sudionika bio je to najbolji susret klapa otkako postoje ovi susreti. Dovoljan dokaz toj tvrdnji je i činjenica da je središnji privlački trg Kolište bio ispunjen do posljednjeg mjesta
U okviru ovogodišnjeg Privlačkog kulturnog ljeta, u organizaciji domaće ženske klape “Libar”, Općine Privlaka te općinske Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka, supokroviteljstvom TZ Privlaka te uz potporu generalnih sponzora Zadarske županije, zadarskog Turisthotela i zadarske Tankerske plovidbe kao i nekolicine privlačkih sponzora “Sveti Rok d.o.o.”, “Nina-Dom d.o.o.”, “PZ Privlaka”, komunalnog poduzeća “Artić” i drugih, u nedjelju navečer je održan peti po redu susret dalmatinskih klapa pod nazivom “Pisma na kolištu”. Nastupilo je pet klapa iz Zadarske i Splitske županije, a klapama se s nekoliko svojih najnovijih pjesničkih ostvarenja pridružio i bibinjski pjesnik i poeta Ante Sikirić
Prema općoj ocjeni svih sudionika bio je to najbolji susret klapa otkako postoje ovi susreti. Dovoljan dokaz toj tvrdnji je i središnji privlački trg Kolište ispunjen do posljednjeg mjesta Privlačanima te brojnim turistima željnima klapske pjesme. Među okupljenima bili su općinski načelnik Ive Surić, direktorica TZ-a Privlaka Iva Zorić te mjesni župnik don Ante Sorić.
Prva je na pozornicu izašla muška klapa “Kožino” iz Kožina koja je otpjevala tri pjesme “Intrade sam popi”, “Kroz planine brda i gore” te “Šetali se Jelica i Ive” nakon čega se Kolištem prolomio gromoglasan pljesak. U nastavku na pozornicu je izašla ženska klapa “Kandelora” iz Zemunika predstavivši se s tri skladbe: “Slušaj mati ove riči moje”, “Sjela djeva na kamen studeni” te “Dobro jutro”. Nakon njih nastupili su momci iz muške klape “Petar Kružić” iz Klisa kod Splita. Praćeni na dvije gitare i uz zvuke violine Klišani su publici podarili dvije skladbe “Dobra večer uzorita” i “Ave Maria no morro”. Zadarska klapa “Ardura” bila je sljedeća koja se predstavila okupljenom auditoriju. Otpjevali su također tri skladbe i to “Na posteji mojoj”, “Sinoć san se mlada” i “Draga moja, napoj meni konja”. Budući da šlag dolazi na kraju, dogodilo se to i ovog puta. Posljednje su uz gromoglasno odobravanje publike na pozornicu izišle članice domaće ženske klape “Libar”. One su u veselom ritmu izvele tri svoje najnovije skladbe i to “Golubica”, “Zemlja” i “Da”.
Za odličnu scenografiju i rasvjetu pobrinuo se zadarski trojac Miroslav Milić, Branislav Ilić i Igor Topolčić, a program je od početka do kraja više nego dobro vodio Mihovil Mijo Brkić s Radio Benkovca. Susret je okončan izlaskom na binu svih sudionika i zajedničkim izvođenjem poznate skladbe “Vilo moja”, nakon čega je predsjednica domaće klape “Libar” Lucija Begonja voditeljima svih klapa sudionika za dugo sjećanje na ovaj događaj podijelila prigodne zahvalnice.