Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gacka i Otočac nikad bliže

09.08.2010. 22:00
Gacka i Otočac nikad bliže


U sklopu projekta koji organizira Grad Biograd, pod nazivom Prijateljski susreti, ovog je vikenda predstavljen prijateljski grad Otočac. U Večeri Gacke i Otočca gosti su predstavili svoj kraj kroz kulturno-zabavni i umjetnički program te gastro ponudu.
Na štandovima oko zgrade Gradske uprave ponovno je zabljesnulo bogatstvo rukotvorina, suvenira, proizvoda od sira, meda, rakije te drugih specijaliteta gostiju ovoga puta iz doline. Na čitavom prostoru širili su se miomirisi pastrve koja se pripremala na žaru te kuhao gulaš od divljači, koji su mnogi prvi put kušali. Posebno su bili zanimljivi stolovi s kolačima oko kojih se okupljao i najveći broj posjetitelja. Orahnjače i makovnjače, buhtli i kiflice s domaćim pekmezom te pite s raznim punjenjem, mogle su se kušati, ali i kupiti u kutijama za 15 ili 20 kuna.
Na štandu smo zatekli i najmlađe Otočane, mališane koji su nudili zdrave proizvode od meda iz obiteljskog gospodarstva, a mogli su se naći i drveni proizvodi te proizvodi od vune karakteristični za njihov kraj. Tako su, primjerice, članovi eko-etno udruge nudili unikatne ženske torbe od vune ručne izrade po cijeni od 120 do 200 kuna. Ličke kape nudile su se po 250 i 300 kuna, a male koje služe kao suvenir mogle su se kupiti za 25 kuna.
U dijelu kulturno-umjetničkog programa Otočani su se predstavili KUD-om “Otočac” i KUD-om “Gacka Ličko Lešće” te tamburaškim sastavom istog naziva. Doprinos raznolikosti cjelovečernjeg programa dali su i članovi Trio Opusa, a posebnu su pozornost privukle manekenke gackog Pučkog otvorenog učilišta, koje su u dva izlaska na scenu pokazale zavidnu razinu stila i kreacija koje su, dakako, djelo njihovih sumještanki. Uz njih pozornost su plijenili i Otočki graničari u svojim upečatljivim odorama, a mnogi od gostiju željeli su se s njima fotografirati.