Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Izdavači pozivaju na kupnju knjiga internetom

09.08.2010. 22:00
Izdavači pozivaju na kupnju knjiga internetom


Preko internetske stranice i bez čekanja u redovima, mogu se kupiti gotovo sva izdanja koja se dostavljaju na kućne adrese u roku od 3 do 5 radnih dana, tvrde izdavači
Nova školska godina se približava, a među roditeljima osnovnoškolskih i srednješkolskih učenika polako se pojavljuje bojazan da bi njezin početak mogao biti obilježen kašnjenjem udžbenika u knjižare. Prije dva tjedna Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOŠ) je svim nakladnicima uputilo upozorenje kako su prema novom Zakonu o udžbenicima nakladnici udžbenike i pripadajuća dopunska nastavna sredstva odabrana za korištenje u novoj školskoj godini dužni učiniti dostupnima u maloprodaji najkasnije do prvog dana kolovoza. Iako u nekim knjižarama udžbenika tada još nije bilo, većina će nakladnika danas reći kako sve teče prema planu.
Sve otisnuto
– Udžbenici Školske knjige otisnuti su u punim nakladama i od sredine srpnja dostupni su u prodaji u našim knjižarama i na našoj službenoj internetskoj stranici. Isto tako otisnuti udžbenici dostupni su partnerima s kojima je potpisan ugovor o prodaji, kaže Damir Tadić, direktor Razvoja i marketinga Školske knjige, i naglašava – zastoja u distribuciji nema.
– Naručeni udžbenici kontinuirano se distribuiraju prema narudžbama koje stižu iz naših knjižara te knjižara naših partnera. Roditelji nemaju razloga za zabrinutost, rekao je Tadić te je roditelje pozvao da, ukoliko iz bilo kojeg razloga u knjižarama nisu mogli nabaviti udžbenike, to učine preko internetskih stranica Školske knjige.
– Knjige će im biti dostavljene na kućnu adresu u roku od 3 do 5 radnih dana, rekao je Tadić.
U još jednoj velikoj hrvatskoj izdavačkoj kući, Profilu, također tvrde kako nema nikakvih problema s distribucijom – barem što se tiče samog izdavača.
– Distribucija udžbenika po knjižarama odvija se sukladno pristiglim naružbama i poslovnoj procjeni knjižara, a isporuka se potom obavlja u najkraćem mogućem roku. Svi Profilovi naslovi otisnuti su u dovoljnim količinama i spremno čekaju na skladištu. Također, u Profilovim knjižarama te preko internetske stranice i bez čekanja u redovima, mogu se kupiti sva Profilova izdanja i izdanja većine drugih izdavača, zaključuju u Profilu.
Tražene rabljene knjige
Iako su prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ovogodišnji udžbenici pojeftinili, cijene kompleta i dalje ostaju značajan trošak za domaćinstva. Tako primjerice komplet za prvi razred osnovne škole košta 580 kuna, za drugi 630 kuna, treći 630 kuna te za četvrti razred 700 kuna. Za više osnovnoškolske razrede više su i cijene, pa tako komplet za peti razred stoji 1.100 kuna isto kao i za šesti, za sedmi razred komplet košta 1.400 kuna, a za osmi razred 1.300 kuna. Udžbenici za srednje škole još su skuplji, pa kompleti za sve razrede opće gimnazije u prosjeku koštaju 2.000 kuna, a za ekomomsku školu 1.400 kuna.
Stoga ne iznenađuje da roditelji daju prednost rabljenim nad novim knjigama. Prosječna četveročlana obitelj s dva starija osnovca samo će za nove udžbenike ove jeseni morati izdvojiti više od dvije tisuće kuna, dok će roditelji gimnazijalaca samo za jedan komplet izdvojiti toliko, bez pribora i ostalih troškova.
 


Srednjoškolski naslovi idućeg tjedna


Za učenike čiji su roditelji naručili udžbenike putem predbilježbi prvi će kompleti u knjižare početi stizati u drugom dijelu kolovoza, a narednog tjedna očekuju se i prvi naslovi srednjoškolskih udžbenika. Istovremeno u pojedinim knjižarama kažu kako će predbiljžbe za udžbenike primati sve do 20. kolovoza jer roditelji još uvijek pokušavaju nabaviti rabljene udžbenike. Iako neke knjižare, prvenstveno one velikih izdavača, raspolažu s dijelom udžbenika koji se nalaze u slobodnoj prodaji, masovnije pristizanje školskih naslova tek se očekuje.