Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Napojnica od čak 60 kuna!

09.08.2010. 22:00
Napojnica od čak 60 kuna!


U 15 dana, koliko za jednu osobu smije trajati ovaj sezonski posao, zarada prosječno iznosi 4.000 kuna
Gužve na benzinskim postajama uobičajena su ljetna slika turističkog mjesta.
Vozačima, kao ni njihovim suputnicima, ta situacija nije baš pretjerano draga. No, “peračima vjetrobranskih stakala” situacija je to koja potencijalno, ako ne i zasigurno donosi dobru zaradu.
O ljetnom poslu pranja vjetrobranskih stakala često se priča kao o profitabilnoj zanimaciji većinom mlađe populacije. Ovog ljetnog ponedjeljka popričali smo s Donatom, Linom i Olgom koje će dva tjedna svog ljeta provesti radeći upravo to.
Donati je ovo već treće ljeto da se bavi tim poslom. Kaže da svakom opere staklo i nije joj neugodno ako je netko odbije. Procjenjuje se da se za jedno oprano staklo zaradi 5 kuna, što bi za oko 50 stakala dnevno iznosilo oko 250 kuna. U 15 dana, koliko za jednu osobu smije trajati ovaj sezonski posao, zarada bi dostizala gotovo 4.000 kuna.
Djevojke se s takvim procjenama slažu. Kažu da je posao jednostavan, nema neugodnih situacija, a dogodi se i da pokoji vozač ugodno iznenadi svotom novca koju ostavi.
– Za jedno oprano staklo dobila sam najviše 60 kuna. Bio je to naš domaći turist, priča Donata.
Najdarežljiviji su Francuzi, Poljaci i Nijemci, procjenjuje naša sugovornica.
Isto tako, cure su se složile da su Talijani najmanje darežljivi, iako i oni znaju iznenaditi.
Zarada ne ovisi samo o nacionalnosti posjetitelja, objašnjavaju djevojke, već i o danu u tjednu, pa tvrde da je nedjelja najgori radni dan.
– Ne bih mijenjala ovaj posao ni za jedan drugi, zaključila je Donata.