Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svijet napokon priznao pašku čipku

09.08.2010. 22:00
Svijet napokon priznao pašku čipku


Za održavanje šivanja paške čipke zaslužne se generacije Paškinja koje su strpljivo šivale i svoje znanje prenosile na mlađe generacije. Grad nastoji omogućiti da se čipka više šije te prezentira u svijetu, rekao je gradonačelnik Fabijanić
Državni tajnik u Ministarstvu kulture RH Jasen Mesić, u ime ministra Božidara Biškupića, jučer je predao svečane povelje iz središnjice UNESCO-a u Parizu, kojima je paška čipka uvrštena na listu nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u i to Gradu Pagu, ženskom Benediktinskom samostanu Sv. Margarite i Udruzi paških čipkarica “Frane Budak”, koji su zaslužni za očuvanje tradicije čipkarstva u Pagu. Povelju je uručio gradonačelniku Paga Anti Fabijaniću, apriori benediktinskog samostana sestri Rozariji Gligora i predsjednici Udruge paških čipkarica „Frane Budak” Nediljki Oros.
U prigodnom govoru Mesić je naveo kako je dodjela ovih priznanja završni čin jednog dugotrajnog procesa koji je trajao četiri godine.
– Paška čipka je upisana u registar UNESCO-a zajedno s hvarskom i lepoglavskom čipkom te je jedno od sedam nematerijalnih kulturnih dobara koja su iz Hrvatske upisane u ovaj registar. Ovim priznanjima Hrvatska je postala zemlja s najviše zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara u Europi. Ovom prigodom zahvaljujem Gradu Pagu, benediktinkama i Udruzi čipkarica, svima koji živite u Pagu, a koji ste doprinijeli da se tradicija šivanja paške čipke održi. Jedan od uvjeta za ovakvo priznanje je da kulturno blago živi s ljudima, rekao je Mesić te istaknuo kako je povelje potpisao generalni direktor UNESCO-a u Parizu.
Gradonačelnik Fabijanić je zahvalio državnom tajniku Mesiću, rekavši kako je Pag nakon 500 godina tradicije čipkarstva i šivanja paške čipke doista zaslužio ovo priznanje.
– Za održavanje šivanja paške čipke zaslužne se generacije Paškinja koje su strpljivo šivale i svoje znanje prenosile na mlađe generacije. Grad nastoji omogućiti da se čipka čim više šije te prezentira u svijetu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Sestra Rozarija istaknula je važnost Benediktinskog samostana u stvaranju i održavanju čipkarstva u Pagu.
– Paška čipka je krenula iz našeg samostana i kroz više od 500 godina ta tradicija se zadržala. Veliku ulogu u učenju šivanja imale su naše sestre benediktinke, koje su nesebično prenosile znanje mladim ženama. I danas u sklopu našeg samostana učimo šivanje s ciljem održavanja čipkarstva u Pagu, rekla je sestra Rozarija te istaknula kako su paške benediktinke zaslužne za čipkarstvo na Hvaru koje rade tamošnje benediktinke, a kroz njihov rad vide se ornamenti paške čipke.
Sestra Benedikta Halilović u ime samostana izrazila je radost što je čipka uvrštena na ovu listu jer je to bogatstvo za grad Pag i Hrvatsku, ali jednako tako i za UNESCO. S tolikim zaštićenim nematerijalnim blagom smo prepoznati u svijetu, što je velika čast, rekla je sestra Benedikta.
Uručenju priznanja bili su nazočni zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin. Nakon ove male svečanosti gradonačelnik Fabijanić je uručio Mesiću prigodne darove, pašku čipku i zbornik „Crkva i samostan paških benediktinki”.
 


Tečajevi zauzeti dvije godine unaprijed


Primajući priznanje Nedilja Oros u ime Udruge paških čipkarica zahvalila je Ministarstvu kulture, sestrama benediktinkama i svim paškim čipkaricama.
– Cilj naše Udruge je promoviranje i učenje žena šivanju paške čipke. Najviše me raduje što imamo jako puno žena zainteresiranih za učenje šivanja. Mogu reći da već za dvije godine unaprijed imamo popunjen broj zainteresiranih. Posebno bih zahvalila Gradu i gradonačelniku Fabijaniću koji zaista puno pomažu našoj Udruzi. Dobili smo novi prostor u kojem izlažemo pašku čipku, a dogovaramo prostor za šivanje, odnosno kako bi žene organizirano šivale čipku i kroz rad usavršile stečeno znanje i umijeće, rekla je Oros.