Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turisti spavaju na Muraju!

09.08.2010. 22:00
Turisti spavaju na Muraju!


Zadnjih godina su Silbi i ukinute neke važne ljetne linije s Kvarnerom, kuda su mnogi skretali za taj otok i iz njega. A Silba je otok sa oko 300 zimskih stanovnika i oko 7.000 ljetnih koji vape za boljom povezanošću s kopnom. No, uzalud
Zagrepčanka Marijana Njavro požalila nam se da je sa svojom četveročlanom obitelji neku noć prespavala na zadarskom Muraju! Njezina se obitelj uputila preko Zadra za Silbu, gdje ljetuju već nekoliko godina uzastopno.
Ali daleko je Silba i oni već znaju da u jedan dan teško mogu do svoga odredišta, jer su lanjske godine načuli kako putnici za Silbu ponekad prisilno ostaju u Zadru i spavaju više-manje u svojim autima. Eto, i već njima se to dogodilo. Obitelj Njavro je iz Zagreba krenula rano ujutro računajući da će u Zadru uspjeti parkirati auto (jer na Silbu se ne može autom) i stići na jutarnji trajekt. No, nisu uspjeli i preostao im je katamaran. Kada su sve obavili otišli su u agenciju po putne karte, a dobili su odgovor da za taj dan više nema karata! U katamaranu “Princ Zadra” koji prometuje za Silbu bilo je za taj dan sve popunjeno, a druge veze s otokom nije bilo. I preostalo im je jedino da odmah kupe karte za sutrašnji nastavak puta do Silbe i da i drugu noć zaredom provedu u autu.
Premda ovi problemi nisu od ove sezone, za njih se znade već od ranije, lani su čak bili puno češći, ništa nije učinjeno da gosti na Silbu dolaze uredno. Dapače, iz Silbe se upozoravalo da je kapacitet postojećeg broda nedostatan, da tamo ljeti dolazi na tisuće gostiju, nitko nije ništa poboljšao, ma niti pokušao. Izgleda da nikoga nije ni briga, svi se prave gluhi, pa iako govore kako nam je turizam na prvome mjestu, od njega se puno očekuje, čak se očekuje i da ovu osiromašenu zemlju pomogne izvući iz financijske bijede.
Dapače, zadnjih godina su Silbi i ukinute neke važne ljetne linije s Kvarnerom, kuda su mnogi skretali za taj otok i iz njega. A Silba je otok sa oko 300 zimskih stanovnika i oko 7.000 ljetnih i oni vape za boljom povezanošću s kopnom. No, uzalud.
O tome odlučuju činovnici koji možda i ne znaju gdje je Silba, što ona znači za turizam i da je ovaj otok jedan od prvih bisera na niski mnogobrojnih zadarskih otoka, kako je to kazala gospođa Njavro.