Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Župnik je bez obrazloženja odbio zvoniti “Iškom kralju”

09.08.2010. 22:00
Župnik je bez obrazloženja odbio zvoniti “Iškom kralju”


Sukladno odredbama Zakona o medijima molimo da objavite ovo reagiranje na članak objavljen u vašem cijenjenom listu pod nazivom “Istina o zvonjavi za Iškog kralja”, potpisanog od Livija Marijana i članova Župnog vijeća Veli Iž, koji je objavljen u broju 3719 od 3. kolovoza 2010. godine.
Kada se govori o istini onda ona može biti samo jedna i treba biti potkrijepljena činjenicama. U našem reagiranju mi ćemo iznijeti činjenice koje same za sebe govore, a sud o istini prepustit ćemo da dadu mještani Velog Iža kao i svekolika javnost koja prati naš rad:
1. Činjenica je da smo za odluku da crkvena zvona neće zvoniti prigodom izbora “Iškog kralja” doznali dana 31. srpnja 2010. godine kada je župnik župe Veli Iž K. Ćirak na podsjećanje gospođe A. Trninić da se crkvena zvona trebaju oglasiti oko 22 sata, istu obavijestio da crkvena zvona ove godine neće zvoniti. Gospođa Trninić je župniku rekla da su crkvena zvona za “Iškog kralja” zvonila 39 godina te koji je razlog donošenja odluke o ne zvonjavi za izbor “Iškog kralja”, a župnik je rezolutno odgovorio da se 39 godina zvonilo, a da ove, 40. godine neće, bez ikakvog obrazloženja. Razgovor je vođen u 11.30 sati u centru ispred kafića “More” gdje je tada bilo otprilike 100, što mještana što gostiju.
Ova informacija se brzo proširila mjestom i mještani su ostali zatečeni takvom odlukom (bez ikakvog obrazloženja) i doslovno ogorčeni kao što je i prije navedeno. Nakon toga sa don K. Ćirkom u župnom uredu razgovore su obavili predsjednik KUD-a M. Škorlić i predsjednik MO Veli Iž V. Marijan pokušavajući doznati prave razloge donošenja site. Dok Ćirak je rekao da je to njegova odluka i da je on neće mijenjati, a o razlozima donošenja te odluke naveo je da selo u cijelosti ne živi u katoličkom duhu i ne podržava obnovu crkve u dovoljnoj mjeri, crkvenih zvona i dr.
2. Činjenica je da je gospodin L. Marijan kad je pokrenut izbor “Iškog kralja” 1970. godine, u svrhu turističke promidžbe kao i obnove kulturne baštine, imao šest godina života i za pretpostaviti je da nije mogao znati koji su to mjesni funkcionari naredili zvonjavu crkvenih zvona za Išku feštu, a ako mu je naknadno to netko i rekao i ako je to istina, onda bi bilo korektno da je te funkcionare naveo imenom i prezimenom, kao što je naveo i starca zvonara Mihu Marijana.
3. Konstatacija iz članka gdje se tvrdi da “manifestacija koja se naziva Iško kulturno ljeto, Iški kralj ili čak Iška fešta… koja svojim sadržajem i izvedbom teško da se može posljednjih godina nazvati ozbiljnijom kulturnom manifestacijom” demantirat ćemo sljedećim činjenicama:
– Iško kulturno ljeto 2008. godine u svom programu imalo je sljedeće sadržaje: osim izbora “Iškog kralja” imalo je i gitaristički koncert Trio “Vibra” iz Zagreba 25. srpnja 2008.; koncert klape “Kontrada” na Slancu 31. srpnja 2008.; predstavu “Po ure torture naživo” Luškin dvor, autor A. Trninić i nastup klape “Galija” 1. kolovoza 2008.; predstava monodrama “Nevera” autora A. Trninić Vlahov dvor 9. kolovoza 2008.; izložba Iških likovnih umjetnika I. Šulić, I. Govorčin, Z. Govorčin, Đ. Martinović, V. Medanić; te tri izložbe umjetničke fotografije veloiških fotografa.
– Iško kulturno ljeto 2009. godine u svom programu imalo je sljedeće sadržaje: osim izbora “Iškog kralja” imalo je i koncert KUD-a “F. Dević” iz Splita uz nastup folklorne skupine s dalmatinskim plesovima 1. kolovoza 2009.; večer glazbe i poezije u povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti na kojemu su nastupili domaći glazbenici iz Velog Iža kao i pjesnici sa svojim pjesmama kao i mješovita klapa “Slanac” iz Velog Iža 5. kolovoza 2009.; predstava pod nazivom “Nije bila peta bila je deveta” u gostovanju HNK Zadar na Slancu 6. kolovoza 2009.; predstava pod nazivom “Muke po katastru” s nastupom domaćih glumica i glumaca amatera M. Marijan, R. Jurić, R. Brčić i M. Škorlić i mj. klapa “Slanac” 8. kolovoza 2009.; tri izložbe umjetničke fotografije uz sudjelovanje autora D. Petriciolija iz Matice Zadrana i dva domaća autora.
– Iško kulturno lejto 2010. godine u svom programu imalo je sljedeće sadržaje: osim izbora “Iškog kralja” imalo je izložbu umjetničke fotografije autora I. Babića 24.- srpnja 2010., gitaristički koncert S. Vivijan 30. srpnja 2010.; koncert pod nazivom “Muzike ljetne večeri” uz nastup pjevača i muzičkog pedagoga iz glazbene akademije iz Graza 1. kolovoza 2010.; večer glazbe i poezije u povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti na kojemu su nastupili domaći glazbeni iz Velog Iža kao i pjesnici sa svojim pjesmama kao i poznati glazbenik B. Slokar 5. kolovoza 2010.; predstavljanje novih knjiga čakavskog pjesnika S. Govorčina iz Mlaog Iža kao i otvorenje izložbe umjetničke fotografije otočnih fotografa Zadarske županije 8. kolovoza 2010.; još se trebaju u sklopu ovog kulturnog ljeta održati i dvije izložbe i to: Veloiške razglednice i izložba štićenika udruge “Maslinova gora” iz Velog Iža.
Iz naprijed navedenog treba zaključiti da li svi ovi pobrojeni sadržaji imaju ozbiljniju kulturnu vrijednost ili ne, odnosno može li prema Zakoniku kanonskog prava Katoličke crkve, jedno crkveno župno vijeće donositi prosudbu i ponašati se kao Komisija koja ocjenjuje vrijednosti kulturnih sadržaja odnosno je li to njihov posao?
Što se tiče pomoći i financijskih doprinosa entuzijasta i “velikih ljubitelja tradicije” za pomoć pri obnovi veloiške crkve, navodimo sljedeće činjenice:
– koncert za obnovu veloiške crkve uz sudjelovanje opernih pjevača A. i B. Orović; dvije umjetnice iz Poljske i klape “Iž” koji je cjelokupni prihod od 3.100 kuna uplaćen župniku; koncert klape “Murtela” iz Zadra uz nastup A. Orovića i pijanist gosp. Petanija čiji je prihod od 2.000 kuna uplaćen župniku; koncert klape “Galija” iz Zadra koji prihod je skupljan u milodarima u svrhu popravka crkve otprilike 1.500 kuna predan župniku; dio sredstava ostvaren prodajom kolača koje je organizirala gđa. V. Perković, a iznos od 500 kuna predan je župniku za popravak crkve.
Kao posebno želimo istaknuti znanu činjenicu da je izbor “Iškog kralja” u mjesecu svibnju 2010. godine prvi put prezentiran u Švicarskoj, gdje smo u suradnji s udrugom Maslinova gora i gospodinom Branimirom Slokarom, koji živi u Švicarskoj, uz sudjelovanje Iškog kralja i mješovite klape Slanac prikazali našu kulturnu baštinu izbora kralja izvan granica naše domovine i bili pohvaljeni od gospodina Lipnjaka iz Hrvatskog konzulata u Bernu na kulturnoj suradnji između dvije države.
Sve ove događaje uredno smo objavljivali u medijima tako da je javnost mogla biti upoznata sa sadržajima istih.
I dalje ćemo kao i do sada raditi na promicanju kulturne baštine i iznalaženju novih kulturnih sadržaja kako bi život u našem mjestu imao kvalitetniji i sveobuhvatniji sadržaj. S ovim reagiranjem završavamo svaku daljnju komunikaciju putem medija s autorom navedenog članka “Istina…”.
Milivoj Škorlić,
predsjednik KUD-a “Sloga”