Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cijeli prošli tjedan vježbao sam škarice

09.08.2011. 22:00
Cijeli prošli tjedan vježbao sam škarice


Zahvalan sam najprije Bogu, a potom suigračima i trenerima za golove Hajduku i Varaždinu, a još i više za naše pobjede – kaže Santini
U ponedjeljak mu se baterija mobitela brzo ispraznila. Brojni pozivi tako su ostali neodgovoreni.
– Bio sam u Zagrebu kod fizioterapeuta i nisam se mogao javljati na mobitel. Poziva je bilo tko zna koliko – objasnio je jučer Ivan Santini, od nedjelje navečer vrlo traženi napadač Zadra. Mnogi su željeli nešto čuti od čovjeka koji je s dva super poteza u nedjelju poput snažne lokomotive povukao zadarsku kompoziciju do pobjede u Varaždinu. Prvi, a posebno drugi gol, škaricama sa 16 metara, pravo su malo remek-djelo.
– Kod prvog gola loptu mi je dodao Surać, malo sam povukao prema naprijed i kad sam došao na 20-ak metara od gola opalio sam po lopti. Kad sam vidio da je ušla u gol kroz rašlje bio sam presretan.
Santini rijetko puca iz daljine, do sada uglavnom se predstavljao kao igrač šesnaesterca. S obzirom na to kako je postigao prvi gol u Varaždinu teško se ne zapitati zašto češće ne koristi udarce iz daljine.
– Ne znam odgovor na to pitanje, ali dio razloga je u našoj igri. Često dobivam lopte u vrat, uglavnom su to visoke lopte koje treba smirivati, a na taj je način teško uputiti udarac s većih udaljenosti.
Ima (li) kvalitete
Drugi gol bio je još ljepši, potez za eurovizijsku razmjenu.
– Cijeli tjedan prije utakmice u Varaždinu vježbao sam škarice. Isplatilo se. Zahvalan sam najprije Bogu, a potom suigračima i trenerima za golove Hajduku i Varaždinu, a još i više za naše pobjede.
Iako je Zadar u Varaždinu imao 2:0, pobjedu nije bilo lako sačuvati.
– Nakon isključenja Jonjića na poluvremenu smo se dogovorili da svi moramo dati maksimum da ne bismo propustili tako veliku priliku za osvajanje sva tri boda. Tako smo i igrali drugih 45 minuta u kojima smo se silno trudili nadoknaditi igrača manje.
Gol Hajduku, pa dva Varaždinu gurnuli su Santinija u prvi plan u zadarskoj momčadi. Nakon tri kola Santini s Domagojem Antolićem i Antom Rukavinom dijeli i prvo mjesto u redoslijedu najboljih strijelaca Prve HNL.
– Moji golovi vrijede ako Zadar pobjeđuje. Nisam ništa posebno napravio ni protiv Hajduka ni protiv Varaždina i zato ne želim da se toliko govori o mojim golovima. Ono što je bitno jest jako dobra igra cijele momčadi. Uvijek se provlačilo pitanje imamo li kvalitetu za Prvu HNL ili ne. Naš odgovor su pobjede u posljednje dvije utakmice, ali i dosta kvalitetnih utakmica koje smo odigrali prošle sezone.
Stišavanje euforije
Zadar nikad nije tako dobro počeo sezonu. Može li momčad konačno odigrati sve utakmice na približno istoj razini?
– Ne treba ići toliko daleko. Ne znamo ni hoćemo li biti živi za tjedan dana, a da ne govorim o tome kako ćemo igrati za dva, pet ili 15 kola.
Nakon niza neuspjeha u momčadskim sportovima zadarskih klubova osjeća se i određena nogometna euforija. Subotnja (20 sati) utakmica s Lokomotivom mogla bi dobro popuniti tribine Stanova. Uostalom, riječ je o dvoboju treće i četvrte momčadi na ljestvici.
– Za nogomet u Zadru je dobro da se stvori prava atmosfera i učinit ćemo sve da ona potraje. Međutim, u momčadi ne smije biti euforije. Ne kaže se bez razloga da onaj tko visoko leti nisko pada. Trebamo samo nastaviti raditi kao i do sada i ne treba se bojati izazova koji dolaze.


Edi Stipić i Ferdo Milin


Svaki uspjeh u pravilu ima i svog čovjeka iz sjene. Na Stanovima je to, smatra Santini, Edi Stipić, kondicijski trener, koji je u klub došao ovo ljeto.
– Ne smije se zaboraviti posao koji je s nama napravio Edi Stipić. Nekada nam se znalo događati da bismo utakmicu počeli umorni, a sada je potpuno drugačija situacija. Igramo bez problema svih 90 minuta, nema padova u kondicijskom dijelu i u svemu tome je velika Stipićeva zasluga. Spomenut ću samo Suraća koji igra kao mladić, iako je daleko najstariji u momčadi.
Santini nije zaboravio ni Ferdu Milina, jednog od pomoćnih trenera.
– Od ove sezone prvi put smo počeli individualno raditi i to s Ferdom Milinom. I taj je dio jako bitan u našim posljednjim uspjesima.




Santini u Zadru


Sezona Nastupi Golovi
2009./10. 19 6
2010./11. 29 10
2011./12. 3 3


Redoslijed strijelaca Prve HNL


3 gola: Domagoj Antolić (Lokomotiva), Ante Rukavina (Dinamo), Ivan Santini (Zadar)
2 gola: Leon Benko (Slaven Belupo), Denis Grbić (Istra 1961), Ivan Miličević (Osijek), Ante Vukušić (Hajduk)


Varaždinci Santinijeva inspiracija


Dva gola na jednoj utakmici Santini je za Zadar postigao i u sezoni 2009./10. i to baš protiv Varaždinaca. Na utakmici 14. kola odigranoj 8. studenoga 2009. u Stanovima, Santini je protiv Varteksa postigao oba pogotka za svoju momčad. Bili su to i prvi njegovi golovi u službenom nastupu za Zadar u koji se vratio kad je sezona već počela.