Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dužnici pred slomom, franak dostiže euro

09.08.2011. 22:00
Dužnici pred slomom, franak dostiže euro


Korisnici kredita u “švicarcima” još će čekati na eventualnu pomoć Vlade s obzirom na to da banke nisu spremne pomoći prema modelu koji je prošlog tjedna predložila Vlada
Švicarski franak probio je psihološku granicu od sedam kuna, kako su analitičari našeg lista i predviđali. Uskoro bi mogao dosegnuti paritet prema euru. Taj scenarij očito neće spriječiti niti švicarsko ublaživanje monetarne politike i upozorenje u vezi s jakim frankom. Švicarska vlada, prema najavama, ponovo će idući tjedan razmotriti poteze s ciljem obuzdavanja franka.
Hrvatska narodna banka jučer je objavila novu tečajnu listu koja se primjenjuje od danas. Srednji tečaj švicarskog franka tako je trenutačno na razini 7,045 kuna. Domaća valuta, u odnosu na tečajnicu objavljenu prije dva dana, oslabila je prema franku za visokih 2,75 posto. Samo u odnosu na početak prošlog tjedna, švicarska valuta dobila je na vrijednosti oko 7,7 posto. U odnosu na početak godine franak je poskupio za više od 19 posto, dok je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje tečaj švicarskog franka viši za skoro 35 posto ili 1,8 kuna.
Fiksiranje tečaja
Kretanje tečaja franka sa strahom prate korisnici više od 42 posto stambenih kredita i 47 posto kredita za kupnju automobila čije su obaveze vezane uz franak. Rate stambenih kredita mnogim građanima predstavljaju sve teži teret, no na eventualnu pomoć Vlade još će čekati s obzirom na to da je bankarski sektor načelno spreman korisnicima kredita vezanim uz franak pomoći. Međutim, ne prema beskamatnom modelu koji je predložila Vlada. Vladinu mjeru podržala je centralna banka ocjenjujući da je fiksiranje franka na 5,8 kuna dobro za stabilnost. Bankama bi, naime, trebalo biti u cilju da su im klijenti solventni i mogu otplaćivati svoje obaveze.
Stručnjaci, međutim, upozoravaju kako HNB u ovom trenutku nema prostora za dodatnu intervenciju. U vremenima kada je franak bio izrazito nizak i kada su građani pohrlili u kreditne obveze vezane uz tu valutu, bilo je prostora za intervenciju. Naši sugovornici navode kako je tada HNB trebao dizati regulatorni trošak na sve valute osim eura. Da je to tada učinjeno, vjerojatno sada ne bi vladala panika među korisnicima kredita. No, da će švicarski franak divljati, naravno, bilo je teško predvidjeti.
Korisnik stambenog kredita ugovorenog prije šest godina, danas ima ratu kredita vezanog uz švicarac višu za preko 1.100 kuna. Naravno, koliko je rata korisniku porasla ovisi i o visini kredita te roku otplate. U našem slučaju, riječ je o korisniku koji je podigao kredit u francima u razini nešto manje od 60 tisuća eura. Mjesečna rata kredita mu je 510 franaka. Prije šet godina u kunama je mjesečno plaćao 2.430 kuna rate kredita (usporedbe radi, za takav kredit vezan uz euro u tom je trenutku rata u kunama bila oko 400 kuna viša). Na početku ove godine njegov mjesečni dug bio je nešto iznad tri tisuće kuna. S preletom franka iznad sedam kuna rata mu skače na 3.590 kuna.
Rasprodaja dionica
Za sada nezaustavljiiv rast švicarskog franka posljedica je kretanja na međunarodnim tržištima valuta. Tako je u utorak franak dosegnuo novu rekordno visoku vrijednost prema euru i dolaru. To je poduprto strahom ulagača od nove recesije i snažnom potražnjom za imovinom koju smatraju sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima. I na domaćem tržištu kapitala nastavila se rasprodaja dionica, pa su i jučer investitori tražili sigurniju imovinu. Švicarski franak trenutačno se čini takvim.
Euro je prema franku oslabio oko 1,2 posto, kliznuvši na 1,058 franaka. Tijekom dana nakratko je bio i na razini od 1,047 franaka. I dolar je jučer zabilježio novu rekordnu razinu u odnosu na “švicarca”. Tijekom dana kliznuo je na 73,59 centima, ali se potom stabilizirao na 74,17 centima. Kuna je pak, prema jučerašnjoj tečajnici oslabila u odnosu na sve važnije valute. Novi srednji tečaj eura je 7,443 te je u roku od 24 sata u odnosu na kunu ojačao 0,11 posto. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,12 posto, dok je blago ojačala prema britanskoj funti – za 0,08 posto.


7,045


kuna vrijedio je jučer 1 CHF po srednjem tečaju HNB-a




KREDIT 60.000 CHF


Godina      Iznos rate
2005.         2.430 kn
2011.         3.590 kn
Povećanje   1.560 kn


KRETANJE FRANKA


+2,75% od početka tjedna
+7,7% od početka prošlog tjedna
+19% od početka godine
+ 35% u godinu dana


Promet na Zagrebačkoj burzi 88,2 milijuna kuna


Zagrebačka burza, u prvom satu jučerašnjeg trgovanja, bilježila je minus od 3,40 posto, a nešto prije 11 sati Crobex je pao za 5,10 posto. No, do kraja dana situacija se stabilizirala pa je trgovina zaključena s Crobexom u minusu od 1,39 posto. Jučerašnji promet na burzi, pak, premašio je 88,2 milijuna kuna. Na europskim burzama početkom trgovanja u utorak činilo se kako će se nastaviti slobodan pad dionica. Međutim strmoglavi pad tržišta tijekom dana je ublažen. Azijska tržišta trgovanja su završila u minusima, no daleko manjim nego prije dva dana. U prvim satima trgovanja, nakon početnog minusa, američki burzovni indeksi ušli su u zeleno.