Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Regata, alka, svićarenje – ribarska noć za sjećanje

09.08.2011. 22:00
Regata, alka, svićarenje – ribarska noć za sjećanje


U utrci kaića trebalo je odveslati dionicu od 600 metara od uvale “Malog jaza” do stare vrške rive. Pobijedio je stari morski vuk, nepobjedivi Mladen Utković. Prvo mjesto na Vrškoj alki osvojili su Ivica Perinić Šutak na penti i Andrija Maraš kao alkar
U organizaciji Turističke zajednice Općine Vrsi na predjelu Vrsi – Mula održana je tradicionalna “Ribarska noć”, koja je i ove godine privukla veliki broj domaćih i stranih turista.
Svako mjesto svoju feštu ima, ali onakvu kakvu je u subotu doživjelo mjesto Vrsi, teško je ponoviti. Više od 8.000 posjetitelja, domaćih i turista, okupilo se na velikoj ljetnoj fešti koja je ispunila sva očekivanja.
350 kilograma daganja
Ribarska noć održavala se na predjelu vrške rive, a brojni posjetitelji mogli su uživati u bogatom programu kojeg su pripremili i osmislili organizatori. Sve je odisalo dalmatinskim duhom, rivom se širio miris ribe i morskih specijaliteta. Spremljeno je oko 350 kilograma daganja na buzaru i 150 kilograma srdela na gradelama.
Poznato je da se u Vrsima organiziraju dobre fešte, raznovrsnog programa u kojem svatko pronađe nešto za sebe. Ove godine veliki interes posjetitelja izazvala je tradicionalna regata kaića, Vrška alka i svićarenje, kao i utrka pedalina i skakanje u vrićama.
Program je započeo pred zalazak sunca i to s regatom kaića u kojoj su svoje snage i vještine odmjerili vrški ribari. Bilo je potrebno odveslati dionicu od 600 metara, koja je bila postavljena od uvale “Malog jaza” do stare vrške rive. Pobjedu je četvrtu godinu zaredom odnio stari morski vuk, nepobjedivi Mladen Utković. Drugo mjesto pripalo je Denisu Marašu Šecu, dok je treće mjesto osvojio najmlađi sudionik utrke Marko Stojak, a četvrtoplasirani je bio Andrija Maraš.
Posjetitelji su mogli vidjeti spektakularnu “Vršku alku”, koja se nigdje osim u Vrsima ne izvodi na ovakav način. Natjecatelji gađaju alku koja visi na četiri metra visine iznad površine mora te vožnjom u drvenom kaiću (vrškoj plazulji) u punoj brzini moraju ostvariti što bolji pogodak, po mogućnosti “u sridu”.
Svićari lovili naranče
Unatoč jakoj konkurenciji prvo mjesto i ove godine osvojili su prošlogodišnji prvaci Ivica Perinić Šutak na penti i Andrija Maraš kao alkar. Drugo mjesto osvojili su Šime i Marko Stojak, dok su treće mjesto podijelili Grgo i Denis Maraš te Milan i Lovre Perković.
U bogatom programu kojeg su pripremili organizatori, svi posjetitelji mogli su uživati u natjecanju ribara na sviću, gdje su umjesto ribe ostima lovili naranče. Uz koreografiju pripremljenu u povodu dolaska svićara, posjetitelji su mogli vidjeti veliku bakljadu na moru, gdje su svićari došli u pratnji osvjetljene jedrilice kojom je upravljao Denis Predovan Deno. Prvo mjesto osvojili su Marko i Šime Stojak, drugo mjesto pripalo je Ivici Periniću Šutku i Andriji Marašu, dok su treće mjesto osvojili Milan Perković i Grgo Maraš.
Vrhunac ribarske večeri bio je spektakularni vatromet, koji je oduševio sve prisutne, a upriličen je nedaleko od obale ispred vrške rive.
Voditelj programa Ribarske noći bio je Ivica Perinić Giovanni, a sve nazočne zabavljala je zadarska grupa “Dalmatico”.