Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjetska promocija uzgoja pastrve u Jadranu

09.08.2011. 22:00
Svjetska promocija uzgoja pastrve u Jadranu


Jadran riba na čelu s Duškom Piljom promovirala je na slavlju vina novi hrvatski i svjetski proizvod, pastrvu uzgojenu u Jadranu kao prvi komercijalni uzgoj cijenjenog salmonida u toplom moru
Djelomično u sjeni lijepog i značajnog čina – promocije vina Zadarske županije na Donat wine festivalu, a koju su nam upriličili iz Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije “Vina Liburna”, obavljena je još jedna ujedno i svjetska promocija proizvoda ovog kraja – pastrva uzgojena u Podvelebitskom kanalu.
Tvrtka Jadran riba odazvala se uz nekoliko proizvođača ribe, sira i pršuta, ovoj svečanosti darujući posjetitelje degustacijom jedinstvenog proizvoda.
– Bila je to prva javna velika promocija naših proizvoda, odnosno pastrve uzgojene u moru kod Lukovog Šugarja. Uzgoj pastrve u nas je desetljećima tradicija, ali u rijekama. Uzgoj pastrve u moru tradicija je u hladnim sjevernim morima. Ovo je pak prezentacija pastrve uzgojene u Jadranu u Podvelebitskom kanalu čime smo na neki način kazali da je projekt uspio i da Hrvatska ima novi svjetski proizvod. Do sada osim manjih eskperimentalnih količina uzgajanih na specifičan način nismo imali masovnu komercijalnu proizvodnju po modelu sjevernih zemalja. Sada kada imamo 130 tona pastrve prosječne veličine oko dva kilograma u kavezima i kada smo otvorili tržište, možemo kazati da je projekt uspio. Tu smo radost podijelili sa Zadranima i posjetiteljima sajma, kazao nam je zadovoljan Duško Pilja koji je u ovom poslu već gotovo desetljeće s usponima i padovima do konačnog uspjeha.
Slijedi uzgoj 2.000 tona
Ovog trenutka je već 600.000 komada mlađi, odnosno malih pastrva u uzgajalištu. Uz očekivani prirast nakon godinu dana to bi trebalo rezultirati s oko 2.000 tona vrhunske ribe. Iz neponovljivo čistog mora Podvelebita s karakteristikama nad kojim zanijeme i svi koji već desetljećima konzumiraju ili trguju s “morskim” pastrvama od Norveške, Japana, Italije, pa do naših kuhara.
Petar Pera i Renato Kraljev zaduženi za pripravu nekoliko tisuća obroka na Wine festivalu nisu krili iznenađenje ni zadovoljstvo ovom ribom. A niti stotine onih koji su je probali na brudetu ili pak na kanapeićima ali – dimljenu, zatečeni okusom koji nadmašuje i rođaka – lososa.
Možemo kazati da je putem Zadra, kao tradicionalnog prvaka države u marikulturi ili akvakulturi, svjetlo dana ugledala još jedna novost, proizvod koji je zainteresirao svjetsku tržnicu.
– U više navrata kontaktiramo s Japancima odnosno Mitchubishijem oko plasmana, ali o tom po tom. Za sada smo outem trgovačkih kanala u Hrvatskoj, u dijelu boljih restorana na području zemlje uključujući Zadarsku županiju, s vrlo velikim pohvalama. U kontaktu su trgovački lanci, proizvođači delicija iz Italije, Njemačke i slično. Imamo dobar proizvod i pred nama je zaokruživanje ciklusa komercijalne proizvodnje, kazao nam je Pilja.
Zadarsko-lička uspješna priča
Napomenimo za one koji ne znaju stvarnost hrvatske marikulture da s prebacivanjem onih 600.000 komada u kaveze kod Lukovog Šugarja i formiranje novog polja nedaleko od Senja, za što imaju koncesiju i podršku Liško-senjske županije, Jadran Riba postati drugi najveći uzgajivač ribe u Hrvatskoj nakon Cromarisa.
Nakon praćenja prvih davnih početaka projekta, potom i povratka uzgoju, predstavljanja tada skromnijeg i za uži krug kušača u Karlobagu u nazočnosti župana Ličko senjske županije Milna Jurkovića, i vaši reporteri mogu iznijeti zadovoljstvo ovom novinom.
U vremenima kada se u ovoj zemlji sve manje stvari proizvodi, a svi fantaziramo o trgovini i uslugama kao načinu preživljavanja, novi proizvodni pothvat koji proizvodi hranu traženu na svjetskom tržištu, uz to u relativno pasivnom kraju vrijedna je pohvale. Ličko-senjska županija znala je prepoznati vrijednost projekta.
Vjerujemo da već ove godine slijedi informacija o svjetskom plasmanu ovog proizvoda.


Specifičnost pastrve


Pastrva je riječna i morska riba koja može mijenjati stanište zahvaljujući atavizmu iz prapovijesti. Riječ je o kalifornijskoj pastrvi. Dakle, mrijest se obavlja u slatkoj vodi (pastrva je riba čistih brzih planinskih rijeka), a nakon određenog rasta stiče sposobnost preživljavanja i u moru. U moru raste nekoliko puta brže uz istu potrošnju hrane, a konverzija hrane u prirast fenomenalna je i gotovo sto postotna.
Atavizam prebacivanja u more odavno se koristi u sjevernim morima, ali u toplim morima zbog problema s temperaturama i salinitetom još nitko nije uspio. Do sada.




Renato Kraljev: Mediteranska senzacija


Riba koja će neminovno osvojiti naše tržište te zainteresirati naše ugostitelje i građane koji vole jesti ribu.
Naime, radi se o ribi koja po svom izgledu i formi sliči lososu s time što pastrva sadrži manje masti i meni je boljeg okusa.
Od morske pastrve možemo napraviti razna jela te uz nju poslužiti umake i namirnice koje inače koristimo kod nas na mediteranu. To se jako dobro slaže s maslinovim uljem i vinima našeg podneblja. Meso morske pastrve je narančaste boje pa nam daje prednost kod prezentacije jela na tanjuru.
Kada govorimo o cijeni i kvaliteti morske ribe, možemo slobodno reći da smo dobili ribu koja se u konačnosti isplati svima, jer je jako kvalitetna te je bogata Omega 3 masnim kiselinama i ima zanemarivo male količine kolesterola, što je jako važno za današnje vrijeme u kojem se većina ljudi bori s bolešću modernog vremena.
Meso morske pastrve je lako probavljivo, tako da poslije jela ne osjećate težinu u želudcu, što je jako važno u modernom kulinarstvu jer želimo zadovoljne goste koji jedu nekoliko slijedova, a da potom ne osjećaju težinu u želudcu.
Riba se uzgaja u Velebitskom kanalu gdje je more jako velike stope čistoće.
I na kraju kada razgovaramo o cijeni ribe, možemo reći da smo dobili ribu koja je jako kvalitetna i cijena joj je jako prihvatljiva u odnosu na ostale ribe ovakve kvalitete.
Vaš uvijek vjerini kuhar
Renato Kraljev