Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U petak i subotu kaljska Tunuara

09.08.2011. 22:00
U petak i subotu kaljska Tunuara


Ministar poljoprivrede Petar Čobanković otvorit će u petak Kualjske ribarske noći – Tunuaru. Kao i uvijek do sada, i ovogodišnju Tunuaru obilježit će znanstveni skupovi na temu ribarstva i bogati zabavni program.
Deveto ribarsko savjetovanje počet će u petak u 10 sati. Teme ovogodišnjeg savjetovanja su: Aktualno stanje u ulovu sitne plave ribe, Monitoring male plave ribe (od 1998. do danas), Praćenje stanja tuna u Jadranskom moru, Ulov plave ribe u Italiji i Poglavlje – 13. ribarstvo – zaključni ugovor s EU – informacije. U poslijepodnevnim satima prvog dana održat će se: otvaranje male etnološke zbirke u Vidovim dvorima, vaterpolo utakmica Kali-Preko, te navečer degustacija ribljih specijaliteta na štandovima i plovećim konobama (ribarski brodovi u funkciji štandova), večer mažoretkinja, natjecanje u kuhanju tradicionalnog kaljskog brudeta i zabavni program uz nastup grupe Viva.
Za drugi dan Tunuare najavljeni su sljedeći događaji: defile ribarski brodova Zadarskim kanalom, degustacija ribljih specijaliteta na štandovima i plovećim konobama, priprema velikog kaljskog brudeta u 300-litarskom loncu (18 sati), veslačko natjecanje s kaićima od Batalaže do Mula, zabavni program uz nastup grupe Magazin i spektakularni vatromet u ponoć.
Cilj Kualjskih ribarskih noći je promocija ribarstva kao tradicionalnog zanimanja naših ljudi, ali ujedno i važne gospodarske grane. Iz tog razloga ova manifestacija za Kaljane nije samo čuvanje tradicije već i zasluženo priznanje za jedan pradavni posao koji uspješno traje u mjestu gdje svaka kuća ima ili je imala ribara.