Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Francuze je teško pobijediti na mišiće

Autor: Krešimir Lacković

09.08.2012. 22:00
Francuze je teško pobijediti na mišiće

Foto: PIXELL



Tunis će nam sigurno pomoći u pripremi. Ovo je upozorenje, jer ne treba ići s njima u kontakt. Nismo igrali pametno, već mišićima. Ovako kao što smo igrali protiv Tunisa nemamo šanse s Francuzima – kaže Lacković


Koliko smo samo takvih obračuna gledali posljednjih godina. Na jednoj strani Karabatić, Fernandez, Dinart, Narcisse, na drugoj Balić, Lacković, Duvnjak, Vori. Na vratima će opet biti Titti Omeyer. Koliko nam je taj već puta zagorčio život. Film se vraća u Zürich, Köln, Lillehammer, Peking, Zagreb, Beč, Novi Sad. Kakve utakmice. Najsvježije se ipak sjećamo one iz Novoga Sada. Bilo je 29:22 za Hrvatsku. Briljirao je Marko Kopljar. Rekli smo tada da su se Hrvati osvetili za poraze od Francuza. No, ostali su još oni dužni. Sjetite se samo Kölna, Zagreba ili Pekinga prije četiri godine. Isti suparnici igrali su također polufinale. Pobijedili su Francuzi i kasnije postali olimpijski prvaci.
– Na Europskom prvenstvu smo pokazali da smo i mi samo ljudi. I mi smo pobjedivi – rekao je uoči Olimpijskih igara francuski izbornik Claude Onesta.
Samo ljudi
I u Londonu su pokazali kako su “samo ljudi”. Itekako pobjedivi. U skupini ih je svladao Island, kao mala osveta za poraz u finalu Olimpijskih igara u Pekingu. Provukli su se i u polufinale. Dugo su Španjolci vodili, na kraju je pobjedu “tricolorima” donio Accambray šutom u zadnjoj sekundi susreta.
Do polufinala je teško došla i Hrvatska. Nakon “lagane šetnje” kroz skupinu naletjeli su na žestoki Tunis. “Malu Francusku”, s francuskim izbornikom i većinom igrača iz francuske lige.
– Ova utakmica će nam sigurno pomoći u pripremi. Ovo je upozorenje, jer ne treba ići s njima u kontakt. Nismo igrali pametno, već mišićima. Ovako kao što smo igrali protiv Tunisa nemamo šanse s Francuzima – kazao je Blaženko Lacković.
Goluža je gledao susret u skupini između hrvatskih suparnika u četvrtfinalu i polufinalu. Još je pod dojmom onoga “fajta” s Tunižanima.
– Pitam se samo je li Tunis igrao ovako protiv Francuske. Nije. Svaki put kada je igrač bio na podu dobio je šaku ili lakat u glavu. Oni su mogli jedino tako, igrali su prljavo – rekao je Goluža, koji je susret s Tunisom nazvao “rukometni rat”.
Slijedi nastavak rata. Još jedan obračun s Francuzima. Tunis je bio dobra priprema, jer je to ista rukometna škola. Izbornik je Francuz, većina igrača igra u francuskoj ligi.
– Tuku Francuzi, ali korektniji su nego ovo što je bilo protiv Tunisa. To je bilo prljavo. Vidio sam da trener njima govori da samo udaraju. Ipak, vjerujem da su Francuzi daleko veća gospoda.
Finale prije finala
 Promijenili su nešto stil igre. Koriste češće 6-0 obranu.
– Očekujem da će s njom krenuti i protiv nas. Trebamo samo biti pametni. Nema predavanja. Vjerujem da će moji igrači pružiti maksimum.
Za Golužu nema iznenađenja kada je riječ o polufinalistima.
– Pogledajte snimku na HRT-u pa ćete vidjeti da sam bio u pravu. Ispadanje Danaca je očekivano, drago mi je da su Šveđani iskoristili našu taktiku.
U drugom polufinalu pobijedit će…
– Ja navijam za Mađare. Veszprem je moj klub. Tamo sam proveo dvije lijepe godine.
Znači finale Hrvatska – Mađarska? Je li možda susret s Francuzima “finale prije finala”.
– E to sigurno ja neću reći. Znam da smo svi gladni uspjeha. Za finale živimo. I ja i moji dečki – kazat će Goluža.
Rukometaši žive za ovaj dan. Hoćemo li nakon njega čuti onu čuvenu rečenicu: Danas spavamo s medaljom!


Četvrtfinale




Rezultati: Island – Mađarska 33:34, Španjolska – Francuska 22:23 , Švedska – Danska 24:22, Hrvatska – Tunis 25:23. Polufinale (danas): Francuska – Hrvatska (21.30 sati), Mađarska – Švedska (18). Finale (12. kolovoza).


Alilović: Tukli su nas kao stoku


Grubijanima iz Tunisa na pravi način suprotstavili su se Hercegovci. U nastavku susreta ušao je Denis Buntić i odigrao ključnu napadačku rolu, išao hrabro jedan na jedan na tuniške “drumske ratnike”. Obrana je profunkcionirala, u nastavku je proradio i Mirko Alilović. Dovoljno za novi uspjeh. Teži od očekivanoga. Premda nije dobio batina kao njegovi suigrači, Mirko je imao raspravu s Tunižanima.
– Tukli su nas i udarali da to nije bilo normalno, a suci ne reagiraju. Još se onda idu bacati i protestirati. Stvarno me živcira kada netko glumi. Kreteni, tuku nas k’o stoka, suci ne reagiraju, ali ono što se dogodilo u drugom poluvremenu, trebalo se dogoditi u prvom. Na kraju smo zasluženo prošli i sada nam predstoji susret s Francuzima. Nadamo se da ćemo im skinuti i olimpijski naslov, kao što smo im u Srbiji skinuli europski – rekao je Alilović.