Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Lopovi Podgradinjanima ukrali vodu

Autor: Siniša Klarica

09.08.2012. 22:00
Lopovi Podgradinjanima ukrali vodu

Foto: Vedran SITNICA



Morat ćemo angažirati privatne detektive, jer ne možemo dopustiti da se zbog kradljivaca vode uruši cijeli vodoopskrbni sustav, kaže direktor Vodovoda Tomislav Matek


Ako uskoro ne dobiju vodu, mještani Podgradine najavljuju prosvjedni skup ispred zgrade Zadarske županije i poduzeća Vodovod. Prošlog je tjedna, naime, Podgradina ostala bez tekuće vode, nakon što je zadarski Vodovod plombirao pedesetak mjesnih hidranata.
– Veliki problem mještanima je i to što su presušili i izvori vode u polju, iz kojih su se također opskrbljivali. Prisiljeni su vodu kupovati od vlasnika cisterne, koji jedini ima ugovor s Općinom. No on ne može zadovoljiti sve potrebe, a i cijena te vode je četiri puta veća od one koju su dosad plaćali. Mještani su ogorčeni i na Općinu Posedarje koja ne poduzima ništa kao da se to njih ne tiče, ne organizira nikakvo dopremanje cisterni pitke vode kojim bi mještani napunili gusterne, navodi se u apelu kojeg je odaslao tamošnji ogranak Stranke hrvatskog zajedništva.
SHZ poziva Općinu Posedarje i Zadarsku županiju da što prije stanovništvu isporuči tekuću vodu, koja je osnovni preduvjet kvalitetnog života i normalnog poslovanja.
Juričević: Jedni kradu, drugi bez vode
– Voda se krade i to moram otvoreno reći. Istaknuo bih da se radi o pojedincima zbog kojih trpe oni koji su se legalno priključili na vodovodnu mrežu. Ukradeno je 34.000 m/3 vode, pri čemu je napravljena šteta od oko 300.000 kuna. Fotodokumentaciju o krađama proslijedili smo zadarskom Vodovodu, koji od lipnja 2011. gospodari vodovodom u Podgradini, rekao je načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević.
Juričević je rekao da je zbog cijele situacije nastao kaos u vodoopskrbi te da se naplati svega 35 posto vode, a ostalo ukrade. Pronađen je niz lažnih priključaka, krađa s hidranata, ali najveći lopovluk se dogodio u polju između Podgradine i Islama Latinskog gdje je je pronađen ilegalni priključak na glavu vodovodnu cijev. Pojedinci preko noći natapaju svoje poljoprivredne površine i tako isprazne vodospremu pa ne ostane ni kapi vode za one koji su platili svoje priključke.
– Nadam se da će Vodovod normalizirati opskrbu vodom kako bismo mogli nastaviti distribuciju vode kućanstvima iz hidranata. Kubik vode isporučen u gusternu u našoj općini stoji 11 kuna, i unatoč velikim troškovima jeftiniji je nego u Gradu Zadru gdje stoji 11,3 kune. Međutim, situacija je prevršila mjeru i dalje ovako ne može, rekao je općinski načelnik Ivica Juričević.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU