Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Neodoljivi mediteranski šarm ugljanske ljepotice

Autor: Ante Vidović

09.08.2012. 22:00
Neodoljivi mediteranski šarm ugljanske ljepotice

Foto: Adam VIDAS



Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja se obilaskom glavnih turističkih odredišta Zadarske županije po otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije «Biramo najljepše mjesto». Ovoga puta predstavljamo Kukljicu: malo, mirno, dalmatinsko mjesto idealno za obiteljski odmor smješteno u bajkovitom okruženju borove šume i čistog mora. Kukljica je na posebnoj cijeni kod nautičara jer je smještena u sigurnoj uvali te zbog dobro opremljenog pristaništa. Nije na odmet podsjetiti kako je riječ o prvom pobjedniku ove naše akcije koja je održana 2004. godine.
Turistička patrola Zadarskog lista započela je obilazak mjesta razgledanjem elemenata koji se vrednuju i u akciji Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet i od kojih većinu Kukljica zadovoljava. Na ulazu u samo mjesto nalazi se tabla dobrodošlice koja, uz hrvatski, dobrodošlicu želi na još četiri jezika: njemački, engleski, talijanski i francuski. Ulaz je zadržao visoku razinu čistoće i urednosti. Nakon ulaza krenulo se prema Rivi, a od rive patrola je vođena smeđom signalizacijom krenula prema Turističkom informativnom centru koji je smješten u staroj uljari. Tamo posjetitelji mogu dobiti sve potrebne informacije o mjestu, otocima Ugljan i Pašman te Zadarskoj županiji i, naravno, nacionalnim parkovima i parkovima prirode na njenom teritoriju i prostoru susjednih županija. Naravno da je najviše upita za PP Telašćicu i NP Kornati. Naime, Kukljica se smatra ulaznim vratima u ova dva prirodna bisera našeg Jadrana. Nakon obilaska ureda patrola se nastavila u društvu direktorice TZ Kukljica Sandre Marušić koja komentira ovogodišnju sezonu.
– Prema statističkim podacima TZ Kukljica ostvaren turistički promet u predsezoni u svibnju veći je u odnosu na prošlu sezonu za oko 50 posto. U lipnju bilježimo pad noćenja za 14 posto, ali nešto veći porast dolazaka od oko 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. U srpnju je bilo 9 posto manje dolazaka i 10 posto manje noćenja nego u istom razdoblju prethodne godine. U početku kolovoza bilježimo vrlo dobre statističke podatke te očekujemo dobru popunjenost tijekom cijelog mjeseca, kaže Marušić.
– Iako je početak bio malo lošiji, nismo razočarani, uvijek gledamo pozitivno i smatramo da može bolje. TZ je organizirala manifestacije, nešto samostalno, ali i u suradnji s udrugama iz Kukljice (Udruga žena, KUD Kukljica) koje su bile vrlo dobro posjećene – dodaje Marušić.
Iz ureda patrola se nastavila u pravcu šetnice i šetnjom mjesnom rivom. Samo letimičan pogled s rive dovoljan je za uvjeriti se kako vlasnici luksuznih jahti i jedrilica u Kukljici vide sigurnu nautičku i opskrbnu luku. Čistoća je je na zavidnoj razini, kao i briga o javnim površinama. Tu su i ostali elementi koji turistima mnogo znače u boravak čine lakšim i ugodnijim: plan mjesta, bankomati, dobro opskrbljene trgovine i pijaca i drugi.
Za kraj plaže koje se smatraju najvećim blagom ovoga mjesta. Glavna je plaža na Zelenoj punti. Prekrasna plaža okružena morem i gustom borovom šumom. Neprocjenjiva kombinacija u ove vruće ljetne dane kada živa u barometru obara sve rekorde. Uz to riječ je o najopremljenijoj mjesnoj plaži. Od ostalih treba spomenuti Sabušu, Kostanj i Jelenicu.
Za kraj, recimo, kako je Kukljica zadržala svoj sjaj stare prvakinje i kako i dalje svojim turistima nudi ugodan boravak u prijateljskoj atmosferi.


Atraktivna mjesna šetnica


Lungo mare u Kukljici se s pravom može smatrati jednim od najljepših u Zadarskoj županiji. Bogato je ukrašen koloritom sezonskog cvijeća čiju svježinu tijekom ljeta održava sustav navodnjavanja kap na kap. Šetnja njime od Zelene punte do stare jezgre mjesta otkriva kako Kukljica živi za turizam. Na jednoj strani jedrilice i luksuzne jahte, a na drugoj restorani i ugostiteljski objekti na kojima se vidi uložen trud njihovih vlasnika. Da sve bude u savršenom redu, na šetnicu su postavljene klupe za odmor, kante za otpad i, naravno, noćna rasvjeta.