Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ostojić: Meni nikad nitko nije ponudio mito

Autor: Novi list

09.08.2012. 22:00
Ostojić: Meni nikad nitko nije ponudio mito

Foto: Darko JELINEK



Ministar zdravlja Rajko Ostojić očekuje od DORH-a i Uskoka žurnu istragu afere Pfizer s podmićivanjem pojedinih hrvatskih liječnika, koje je potvrdila američka istraga.
– Svjestan sam da ima nelegalnih plaćanja i zato je borba protiv korupcije jedan od naših prioriteta. Dakle, kada gledate percepcije, izvješća i ankete, ne samo Transparencyja, nego i drugih, primjerice, anketa Ministarstva pravosuđa, vidjeli ste da su, primjerice, prema mišljenju građana, najčešće percepcija o korumpiranosti političara, a odmah na drugom ili treće mjestu, zdravstvenih radnika, kaže Ostojić i poručuje da se tome treba stati na kraj.
Najveći je problem, kaže, činjenica što su u aferu upleteni hrvatski liječnici.
– U nagodbi se eksplicitno, u pet ili šest točaka spominje hrvatski zdravstveni sustav. Spominju se hrvatski liječnici. Meni je to dovoljan argument da se ponovno otvori afera, doduše stara 15 godina, ali afera koja nas je okaljala, dakle sve one hrvatske liječnike koji časno, pošteno i predano rade svoj posao”, rekao je ministar zdravlja, koji očekuje žurnu istragu od DORH-a i Uskoka.
– Osobno, apsolutno mi nikada ni jedna farmaceutska tvrtka ili netko drugi nije ponudio nečasne radnje, dakle, mito ili korupciju. Ja apsolutno poštujem zapadnoeuropske uzuse. A to znači, ako i negdje govorite na nekom simpoziju, morate vrlo jasno navesti potencijalni sukob interesa i to je nešto što u cijelosti zadovoljava etičke kodekse i hrvatskog i europskog pravosudnog sustava, zaključio je Ostojić.