Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Polančec čeka rješenje o odgodi kazne

Autor: Dražen Ciglenečki

09.08.2012. 22:00
Polančec čeka rješenje o odgodi kazne


Zahtjev još nije riješen, pa se ne zna hoće li Polančec od ponedjeljka u zatvor


Još se ne zna hoće li nekadašnji potpredsjednik vlade Damir Polančec u ponedjeljak započeti s izdržavanjem desetomjesečne kazne koju je dobio zato što je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću protupravno pribavio pola milijuna kuna. Polančec je prije dvadesetak dana, kad je primio poziv za odsluženje zatvorske kazne, zatražio odgodu zbog zdravstvenih razloga, a njegov zahtjev nadležne sudske institucije još nisu riješile.
– Sud je tražio od mene dodatnu dokumentaciju o mojoj bolesti, pa sam radi toga napravio još neke specijalističke preglede. Ovog sam tjedna dokumente koji potvrđuju da bolujem od astme dostavio sudu i sad očekujem njihovo rješenje. Kad ga dobijem postupit ću u skladu sa zakonskim mogućnostima, rekao nam je jučer Polančec.
 U slučaju odbijanja njegovog zahtjeva, on može uložiti žalbu koja bi odgodila odlazak u zatvor. Ili, pak, Polančec može odlučiti da odmah ode u zatvor. Nada se, međutim, da će mu sud usvojiti zahtjev za odgodu koja može trajati najdulje šest mjeseci.
– Zbog svega što mi se događalo, pušem na hladno, ali vjerujem da će sud imati razumijevanje za moje zdravstveno stanje, zaključuje Polančec.
Njega je Županijski sud u Zagrebu osudio na 15 mjeseci zatvora jer je kao potpredsjednik vlade od odvjetnika Miletića naručio nepotrebnu studiju o konvalidaciji kako bi mu temeljem nje mogao isplatiti honorar od pola milijuna kuna. Nije uvažena Polančecova obrana da je na taj način državi uštedio znatno veći novac koji je Miletić potraživao kao odvjetnik radnika Borova. Ipak, Vrhovni sud je djelomično prihvatio Polančecovu žalbu na presudu i kaznu mu smanjio za pet mjeseci, priznajući da je kršenje zakona bilo motivirano željom potpredsjednika vlade da riješi jedan za državu krupan problem.