Ulaganja u kvalitetu se isplate!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
I ministar i gosti prezadovovoljni s Turisthotelovim Zatonom

Turisthotelov Zaton treba biti uzor svima koji u kampingu razmišljaju o kvaliteti i budućnosti koja u kampingu znači - "holiday parkove", istaknuo je ministar turizma Veljko Ostojić, koji je u pratnji tajnika kabineta Bernarda Zenzerovića obišao Turisthotelov kamp u Zatonu, hostel Forum te Omladinski hostel na Boriku.

- Veseli me izvrsna popunjenost i činjenica da je kamp cjenovno na razini najboljih kampova Italije. Zadovoljan sam i rezultatima i investicijama koje se provode i planiraju. Ovaj uzor oslikava i segment kamping turizma koji čini 25 posto hrvatskih turističkih kapaciteta i iznimno nam je potreban i bitan. On je i potvrda da investicije donose uspjeh, istaknuo je ministar.

 - Novim ulaganjima u kvalitetu sadržaja i novim motivima i sadržajima boravka predstoji nam proširiti kamping sezonu jer u srpnju i kolovozu više se ne može, jer smo puni, kazao je Ostojić.

U Turisthotelovom turističkom "gradu" Zatonu u ovom je trenutku 7.600 gostiju, što u kampu a što u apartmanima. U razgovoru s nekolicinom gostiju iz Nizozemske i Austrije ministar je odslušao komplimente i izostanak primjedbi, pa čak i prijedloga što bi trebalo učiniti za još bolji njihov boravak u ovom naselju.

Novinarima se nakon sastanka u Zatonu obratio i direktor Turisthotela Frane Skoblar.

Zaton na preko 10 posto rasta

- Sezona je dobra i iznad očekivanja, jer nakon rekordne lanjske sezone opet imamo 14 posto rasta prometa u kampu i pet posto u apartmanima, te prihod uvećan za oko 10 posto. Naša petogodišnja ulaganja u kamping pokazala su se izvrsnim, kazao je među ostalim Skoblar, najavivši nova ulaganja. Skoblar je potvrdio nikad bolji svibanj kao i jako dobar rujan nakon kojeg Zaton zatvara.

Predsjednik izvršnog odbora kamping udruženja Hrvatske, Tihomir Nikolaš otkrio je kako je kamping sezona, sudeći po nedavno provedenoj anketi, najbolja od osamostaljenja Hrvatske s 15,2 milijuna noćenja i rastom od čak 11 posto.

- Kamping kao četvrtina hrvatskog turizma potvrđuje se kao njegov najvitalniji dio, istaknuo je Nikolaš.

Hosteli na značajnom početku novog doba

U Zadru je ministar posjetio novi, također Turisthotelov Boutique Hostel Forum, gdje su im se pridružili i direktori TZ Zadarske županije i Zadra Ive Dunatov i Zvonko Šupe.

- Hostel i ferijalni turizam su nam vrlo značajni. Kao što kamping gosti već desetljećima nisu siromašni gosti koji odsjedaju na livadama u šatorima, već najelitniji gosti kojima je kamping izbor, tako je i u ovom segmentu riječ o drugom izboru i vrsti s izraženim miks-smještajem, kazao je ministar Ostojić odbacivši bilo kakve usporedbe isplativosti raznih vrsta turizma.

- U hostelskom turizmu smo na jednom novom važnom početku. Vidimo da je struktura korisnika mješovita, od obiteljske do tzv. "backpackera", odnosno ljudi s naprtnjačama. Njihovo vezivanje s našim krajem stvara sutrašnje trajno vjerne goste. Imamo u tome veliki potencijal, jednako u Forumu kao i Omladinskom hostelu na Boriku, koji je doživio preporod i veliki napredak, kazao je Ostojić, najavivši potporu i popularizaciju i ovog vida turizma.

Ostojić je ponovio da je procjena o podizanju posjeta u odnosu na lanjsku godinu realna, kao i uvećanje zarade od stranog turizma na sedam milijardi eura.

Direktor Skoblar potvrdio je ministrove procjene kazavši kako za hostel Forum vjeruju u povrat uloženog kroz pet godina.

Nove investicije Turisthotela
- Nakon ovogodišnjeg ulaganja u otvaranje Boutique hostel Foruma (10 milijuna u hostel i oko dva milijuna u kafić), dogodine nam slijedi rekonstrukcija 4. ulice u apartmanskom naselju uz dizanje s tri na četiri zvi+jezdice uz nešto povećani kapacitet. Do kraja 2014. godine planiramo provesti projekt novog aqua parka, kompleksa od 12-13 bazena, uz širenje kampinga i ostalih sadržaja, kazao je Frane Skoblar. Naveo je i strukturu gostiju gdje dominiraju Nijemci s rastom od 30 %, potom su Danci, Nizozemci i Austrijanci, a te četiri zemlje čine 70 posto prometa naselja.
Kratak posjet Art hotelu Kalelarga
Ministar je iskoristio boravak na Kalelargi te osim hostela Forum obišao i Art hotel Kalelarga, također otvoren ovog ljeta sa svojih deset soba s pričom. Već upoznat s hotelom Bastion istog vlasnika i uprave, pohvalio je "diskretan šarm" i originalnost "Kalelarge".
Preplavljen Poluotok
Iznimno vruć dan i podnevno sunce uz prepune ulice zadarskog Poluotoka natjerale su ministra da upita je li ovako stalno. Od domaćina je dobio odgovor da je u gradu dnevno 20 do 25 tisuća gostiju u šetnji, razgledu, zabavi, jelu, piću, a sve više i smještaju jer je povijesna jezgra na putu promjena ka stacionarnom turizmu.
Antipodi: Italija i Njemačka

Očekivani pad prometa iz Italije ministar je povezao s razmjerima krize. Kada 25 posto Talijana ne odlazi na odmor, a kod nas ih je devet posto manje, to znači da smo i tu učinili više od drugih. Na drugoj strani imamo podatak o rastu Nijemaca u kolovozu za 24 posto. Naša nova marketinška strategija sigurno će uvažiti čvršće vezivanje za tradicionalno nam odane zemlje.

Ministar se osvrnuo i na pitanje o trajektima i kazao kako država značajno podupire Jadroliniju a da ona nije dizala cijene nekoliko godina unatoč rastu troškova, ali je nužno ispitati mogućnost jeftinijeg prijevoza, kao i organizacije trajektnog prometa s Italijom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno