Od jedne od najgorih došli smo do održive općine koja nema dugova!

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Svečana sjednica u ugodnoj hladovini

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnim groblju jučer je započelo obilježavanje 20. obljetnice osnutka općine Stankovci. Nešto kasnije, govoreći okupljenim uzvanicima, načelnik Željko Baradić je podsjetio da se Stankovci kao općina spominju od 1852., a u suvremenom smislu od 1924. godine. Da nije bilo ukidanja 40 godina poslije, 1964. godine, općina Stankovci bi sljedeće godine slavila 90 godina svog postojanja. Baradić je podsjetio na teške finacijske dane iz 1997. godine kada je općinski proračun iznosio svega 860.000 kuna, većinom iz sredstava državne „infuzije" za plaće i hladni pogon.

- Bili smo tad jedna od najgorih općine u Dalmaciji, a dugove mog prethodnika vraćali smo godinama. Danas Općina Stankovci ima proračun u iznosu od oko 12 milijuna kuna i, što je vrlo važno, nismo dužni ni jedne jedine lipe. Stoga oni koji kažu da se za 15 dana ili godinu može napraviti čudo, ne govore dobro. Mi smo prve četiri godine samo učili brojeve telefona, ali smo vrlo brzo shvatili priču. U međuvremenu smo politički ojačali, pa smo u međuvremenu, samo u komunalnu infrastrukturu uložili 40 milijuna kuna, bez 800 kuna potpore studentima, financiranja besplatnog vrtića, potpore poljoprivrednicima i mladim obiteljima, kazivao je na početku načelnik Baradić.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija koji je upozorio da se u Saboru RH pripremaju takvi zakoni koji idu k tome da općine poput Stankovaca nestanu. Budući da se prije same svečane sjednice obilježio početak realizacije projekta solarne elektrane, Kutija je podsjetio da je Zadarska županija najviše od svih napravila u programu alternativnih izvora energije. Zadarska županija se time približava EU direktivi koja kaže da do 2020. godine udio alternativnih izvora u proizvodnji energije mora biti 20 posto. I Kutija i Baradić su na kraju sjednice, ipak iskazali nadu da Općina Stankovci neće biti među onih 250 kojima će se „rezati glava", jer se projekt malih općina pokazao dobar za ravnomjeran razvoj RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno